Yakınlarda yaptığımız bir Twitter anketine göre “5Harfliler’de güncel siyaset/Türkiye gündemini daha çok görmek ister miydiniz?” sorusuna gelen cevapların oranı şöyle
5Harfliler’de güncel siyaset/Türkiye gündemini daha çok görmek ister miydiniz?
— 5Harfliler (@5Harfliler) July 31, 2016
Size sıcakta bayıldığım koltuğumdan sesleniyorum. Bugün okuduğunuz 30. köşe yazısında belki de 80. son flaş açıklamadasınız. Akit’ten Sözcü’ye akıllara ziyan bir yelpazede beyninizi daha öğlenden yakmışsınız: Hangi ilde kaçıncı ihanet toplantısındasınız? Demokrasi şölenlerinde kaçıncı unutulmaz karedesiniz? Ahmet Hakan’ın Atatürk güzellemesini sindirdiniz mi? Ünlü savcıdan cemaat itiraflarını, darbecinin whatsapp mesajlarını, fetö’cü komutandan korkunç açıklamaları okudunuz mu? Ve sonuç? Ne anladınız?
İşte böyle bitmeyen ve aslında birkaç istisnayla hepsi birbirini andıran haberi, köşeyi okuduk, 15 Temmuz’la beraber gazetecilikte yeni bir dibe çakıldık. Çince okusak daha iyi diyorum, hem daha çok şey anlarız hem de birkaç kelime Çince öğrenmiş oluruz. Belki Çinli turistle Koreliyi ayırt ederiz bir dahaki sefere, fena mı? 1 dil 1 insan ama 1 Türkçe doğrudan kafa yanması. Bu sebeple yaz okumaları için ilk önerim Çince olacak, buyrun şu seriyi kaçırmayın derim, tane tane anlatıyor:
Efendim, şöyle biraz döndüğünce dilimize dönelim, latif birkaç söz edelim. Gündemden bunalan ruhlarınıza nefes, trollenmekten feri sönmüş gözlerinize ışık gelsin. Ben başlıyorum siz devamını getirin olmaz mı?
Gerçek sıkı polisiye isteyenler için Agatha Christie’den; Köşkteki Esrar, Büyük Dörtler (Muzaffer İzgü’den Dört Kardeştiler versiyonuna da bakmak isteyebilirsiniz) Doğu Ekspresi’nde Cinayet, Nil’de Ölüm… Bence Agatha’dan ne olsa olur.
Birkaç sene evvel kaybettiğimiz Doris Lessing‘den Son Aydınlık Yaz. İlk Hemşince edebiyat eseri Hemşin Öyküleri (3 dilde yayımlanmış).
Kafka’nın Dava‘sını okumak için yine pek güzel bir fırsat. Hüseyin Rahmi Gürpınar’dan Gulyabani‘yi, Pirandello’dan Bir, Hiç kimse ve Yüz Bin’i veya Homeros’tan İlyada‘yı… Adalet Ağaoğlu’ndan Dar Zamanlar üçlemesinin tam vakti de olabilir haaaaa…
Lübnan’ın Türkiye’den daha güvenli olduğu tuhaf bir zamanı kutlamak için Wadad Khuri Makdisi Cortas’ın O Sevdiğim Dünya: Bir Arap Kadınının Hikâyesi adlı otobiyografik kitabı.
Nimet ablanızdan kendini dekadansa vurmak isteyenler için mutlaka bir Huysmans tavsiyesi geliyor. Ablanız arkadan bağırıyor hala, bir Şeykspir okumadan geçmeyin diyor, Yanlışlıklar Komedyası. Evet.
Tom McCarthy’den Tenten ve Edebiyatın Gizemi‘ne ne dersiniz?
‘Gerçek İslam bu değil, gerçek Hıristiyanlık bu değil’ciler için Kuran, İncil reloaded.
Bu ara Budizm de iyi gelebilir aslında ne dersiniz? Hesse’den Siddhartha olur ama kendini gerçekten kaptırmak isteyenler için Mahayana Sutraları.
Bir de madem Muzaffer İzgü’yü andık şu seriye de bir bakın derim ben: