Kaya tırmanışı deyince çoğu insanın gözünde canlanan iri yarı, kaslı insan tipine benzemiyor pek Aşima Şiraişi. 7 yaşındayken New York’taki Central Park’ta ailesiyle gezerken kayalara tırmananları görüp, o da başlamış tırmanmaya. İki sene içinde, 1 metre 20 santim boyuyla yetişkinlerin tırmandığı kayalara tırmanır hale gelmiş. Şu an 14 yaşında ve dünyanın en iyi kadın tırmanıcısı olarak görülüyor.
Tırmanışta hafif olmak her zaman avantaj. Ama Aşima’nın başarısının nedeni sadece minik elleri ve hafifliği değil. Çok az insanın sahip olduğu, her tırmanışın kendine özel koreografisini doğaçlama keşfetme yeteneğine sahip. Aşima’yı genç-yaşlı bir çok güçlü tırmanıcıdan ayıran özelliği, bu işe zihinsel yatkınlığı. Bunda ünlü bir dansçı olan babası Poppo’nun payı olsa da, Aşima’nın doğal yaratıcılığının, kendine güveninin ve tutkuyla sabah akşam antrenman yapmasının payı da büyük.
Aşima’nın gerçek kayalarda tırmanacak vakti pek yok. Okulundan geriye kalan zamanlarda genellikle şehirdeki yapay tırmanış duvarlarına gidiyor. Onu yarışmalara hazırlayan bir de antrenörü var. Eskiden kendisi de ünlü bir profesyonel tırmanıcı olan antrenör Obe Carrion’un konuşmalarında Aşima’nın yeteneğine olan hayranlığı hemen fark ediliyor: “Tırmanış zekâsı görülmemiş yükseklikte. Zor tırmanışlarda benim göremediğim koreografileri rahatlıkla görüyor” diyor.
Okul tatil olunca, annesi babası Aşima’yı dışarıda tırmanmaya götürüyor. Dünyanın en zor tırmanışlarını birer birer tırmanırken, annesi ve babası da onu izliyor ve anlaşılan “evladım bir yerini kıracaksın” demiyorlar. Tırmandığı rotalar, kendinden uzun yetişkinler tarafından açıldığı için bazen bir sonraki tutamağa uzanmaya boyu yetmiyor. Böyle durumlarda başkalarının kaale bile almadığı minik çıkıntıları kullanarak kendi çözümünü yaratıyor Aşima.
Tırmanış rotalarının zorlukları sayısal derecelerle ifade ediliyor. Şimdiye kadar çıkılmış en zor rotalardan biri 9a+ zorluğunda. Dünyada bu zorluktaki rotaları tırmanabilen altı, yedi tırmanıcı var ve hepsi de erkek. Geçtiğimiz Mart ayında aralarına cimcime Aşima da katıldı. Daha sadece 13 yaşında 9a+ zorluğunu tırmanan ilk kadın ve tüm zamanların en genç tırmanıcısı oldu.
Tırmanış sporuna başlama yaşı gittikçe küçülüyor dünyada. Çocuklardaki henüz körelmemiş içgüdüsel tırmanma becerisi, heyecan ve eğlenceyle birleşince vazgeçilmez bir ilgi alanı oluyor. Bazen de bir çıkış yolu. Suç oranının yüksek olduğu kenar mahallelerde büyüyen çocuklar için mesela. (Aşima’nın antrenörü bu örneklerden). Tırmanış sporuna olan ilgi son yıllarda o kadar arttı ki, tırmanışın olimpiyatlara eklenmesi bile gündemde. Kimbilir, belki Aşima’yı 2020 olimpiyatlarında altın madalyaları toplarken bile görebiliriz.
Eğer siz de çocuğunuzun tırmanış sporunu denemesini isterseniz, ya da esas olarak çocuğunuz bunu isterse, Türkiye’de de yapay tırmanış duvarları var. Buralarda gereken temel eğiitimi aldıktan, deneyim kazandıktan sonra doğal kayalara tırmanmaya gidebilirsiniz. Türkiye tırmanmak isteyenler için dünyanın önde gelen yerlerinden biri aslında.