Kitap kulübümüzün bu haftaki teması güzel kitap kapakları

SANAT

Sevdiğim Kitap Kapakları Gibi

Kitap kulübümüzün bu haftaki teması güzel kitap kapakları (kaçıranlar ilk bölüme şuradan ulaşabilirler).

 

Bu kadar geniş bir temada akıl mantık gözetmek olmaz. Zaten liste uzun araştırmalar sonucu ortaya çıkmadı, evde ne varsa onları kullandım (yani bir gazetenin promosyon olarak verdiği Yaz Menüleri ve Tatlıları kitapçığı, NLP ve Vücut Diliyle On Adımda Erkeğinizi Çıldırtmanın ve Sağlıklı Kilo Vermenin Yolu ve Resimli Namaz Hocası arasında kıran kırana bir mücadele oldu).

 

Neyse efenim, lafı fazla uzatmayalım. İşte 2013-2014 İlkbahar/Yaz kreasyonunun en nadide parçaları, her kıyafetinizle uyacak ve size hem modern ve şehirli hem de klasik bir görünüm verecek kitap kapakları!

 

1. Çocukların Kitabı –  A.S. Byatt

 

children

 

Listede ilk sıra, aslında beni bu listeyi yapmaya iten tek neden olan bu kitaba gidiyor (“Bakın Allahaşkına, bu kitabın kapağı çok güzel değil mi” yazıp bırakmaya utandığımdan etrafına bu yazıyı yazıyorum). Bende kitabın İngilizcesi var, benim vurulduğum kapak da goodreads’den seçip işaretlediğim işte bu kapak. Türkçesinin kapağı da benzer bir tasarım kullanmış ancak bu kapaktaki Rene Lalique imzalı broşa, kullanılan lacivert fona filan bittim, bittim! (Ben aslında yüzeysel bir insan değilim, boş vakitlerimde Aziz Augustine’in gösterge teorisi hakkında konuşmaktan hoşlanırım)

 

2. Kör Suikastçi – Margaret Atwood

 

blind-assassin

 

Yine İngilizce basımın kapağından gidiyorum. Kapak resmi kitapta anlatılan eski usul kadınlık halleriyle çok iyi örtüştüğü için mi bu kadar seviyorum bu kapağı, yoksa kitabı çok seviyorum da ondan mı kapağı kitaptan ayrı düşünemiyorum, karar veremiyorum.

 

3. Yabancının Çocuğu – Alan Hollinghurst

 

The-Strangers-Child

 

Bu kapağın pastel tonlarını, mavilerini de çok seviyorum (ve objektiflik gemisi yavaş yavaş sulara gömülmüştü) ve kitabın temalarına çok uygun bir kapak olduğunu düşünüyorum. Üstelik ne zaman bu kitap hakkında düşünsem aklım hep kitapta ölüp de heykeli yapılan bir karaktere gidiyor. Karakterin sevgilisi heykelin sergilendiği yere gidince büyük bir hayalkırıklığı yaşıyor, çünkü heykeltıraş zarif ve narin eller vermiş sevgilisine. Halbuki, diye düşünüyor sevgili, o bir dağcı ve kürekçiydi–onda bir dağcının ve kürekçinin elleri olmalıydı.

 

4. Doktor Faustus ve Diğer Oyunları – Christopher Marlowe

 

doctor-faustus-other-plays-christopher-marlowe-paperback-cover-art

 

Gizemli kişiliği, hakkında yapılan çifte ajanlık suçlamaları, şüpheli ölümü derken Marlowe zaten genç kızların hayallerini süslemeye aday bir figür. Shakespeare hakkında en sevdiğim komplo teorilerinden biri de Marlowe ile ilgili: Güya Marlowe  hayatı entrikadan içinden çıkılamaz bir hal alınca kendi sahte ölümünü tasarlamış, sonra da Shakespeare adını alarak  oyun yazmaya devam etmiş.

 

Bendeki Marlowe sevgisi kapakta kullanılan Dürer’in otoportesiyle birleşince bu kitabı da listeye koydum. (Zaten genç Dürer de, şey, yani, maşallahı var.)

 

5. Pnin – Vladimir Nabokov

 

pnin21

 

Amerika’ya uyum sağlayamamış Rus bir akademisyeni daha iyi anlatacak bir kapak resmi yok herhalde.

 

6. Eden’s Outcasts  – John Matteson

 

edens-outcasts-big

 

Bu kapağı aslında üzerindeki resimden ziyade bendeki kopyasının cildinde kullanılan kağıdın inanılmaz yumuşaklığından dolayı seviyorum (Kızım sen şaşırdın herhalde). Küçük Kadınlar’ın yazarı Louisa May Alcott ile babasının ortak biyografisiymiş bu kitap. İlk sayfada baba Amos Bronson Alcott günlüğünden bir sayfanın üzerine hem kendi elinin hem de 10 yaşındaki Louisa’nın elinin dış hatlarını çizmiş, onun kopyası var–bir de onu seviyorum.

 

7.Sevda Dolu Bir Yaz – Füruzan

 

sevda

Listede kapanışı yüreğimin en ince telleriyle bağlı olduğum Füruzan’ın Sevda Dolu Bir Yaz’ıyla yapalım. Üstelik kapaktaki dünya güzeli resmi kendi biricik Çağla‘mız çizmiş!

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

SANAT

YDavid Foster Wallace (ve başka şeyler) – I
David Foster Wallace (ve başka şeyler) – I

David Foster Wallace takıntısı ve The Decemberists klibi

SANAT

YKitap Kulübü “Cool in California” Edisyonu
Kitap Kulübü “Cool in California” Edisyonu

Kulübümüz bu hafta Kaliforniya'da cool'luk peşinde

ECİNNİLİK

YÇantamı Taktım Koluma
Çantamı Taktım Koluma

Feride'nin Büyük Çanta Komplosu Teorisi!

KÜLTÜR

Y15 Yaşına Bastığım Sene
15 Yaşına Bastığım Sene

Lionel Shriver The Telegraph gazetesine dişlek ve çirkin bir ergen olmanın kendisi için ne anlama geldiğini yazmış.

Bir de bunlar var

Müzik Şemsiyesi – 3
Müzik Şemsiyesi – 2
Özgürlük Şarkıları

Pin It on Pinterest