Rails Girls'ün düzenlediği ücretsiz Ruby on Rails eğitimi, 4-5 Ekim tarihlerinde, yazılım dünyasının kapılarını aralamak isteyen kadınlar için İstanbul'da düzenleniyor.

KÜLTÜR

Rails Girls İstanbul’da!

Bıyıklı kızlar, tek yetenekleri topuklu ayakkabıyla yürüyebilmek olmasına rağmen söyledikleri sihirli şarkılarla patronların aklını başından alıp nasılsa iş bulabilmiş sirenler, çılgın hormonların etkisinde zavallı erkek iş arkadaşlarına hayatı zindan eden kötü kalpli kraliçeler ve daha çeşit çeşit dehşetli, esrarengiz dişi yaratığın yaşadığı o gezegenin kapılarını aralıyoruz: Bilişim Dünyası! Yani kadın şoförler ve sevgilisine trip atan kızlardan sonra haklarında en fazla atıp tutulan kadınların yaşadığı yer!

 

Konusu her açıldığında birilerinin çıkıp, ‘Ben bir kadın olarak söylüyorum. Valla teknoloji konusunda gerizekalıyız!’ (çünkü zencilerin birbirlerine nigger demesinin sorun olmaması gibi kadınların da hemcinsleri için cesaret kırıcı ve cinsiyetçi önyargılarını toplumla paylaşmalarında bir sorun olamaz) ya da ‘Şimdi feministler saldırıcak ama (gel gel, biz de seni bekliyorduk), programcılıktan anlamak için y kromozomu şart. Bıyıklı kızlar hariç : ))) Artık bunu söylemek de cinsiyetçilikse, hiç konuşmayalım!!’ diyen en az 5 kişi çıkmasına aldırmayın. Merakınız, ilginiz ve hayata geçirmeye can attığınız projeleriniz varsa, Rails Girls, hızla büyüyen bilişim sektörünün kapılarını aralamak isteyen kadınlar için hazırladığı ücretsiz eğitimle 4-5 Ekim tarihlerinde İstanbul’da olacak.

 

T24’ten Pınar Doğu, projenin Genel Koordinatörü Özgün Eryılmaz’la kısa bir röportaj yapmış:

 

Rails Girls projesi nasıl ortaya çıktı? Amacı nedir? Biraz bahsedebilir misiniz?

 

Rails Girls Finlandiya çıkışlı, daha sonrasında tüm Avrupa’ya yayılmış, pek çok Avrupa kentinde, ABD ve Japonya’da buluşmalar düzenlemiş, kâr amacı gütmeyen, gönüllü çalışma temelinde yürüyen uluslararası bir open-source (açık kaynak) IT projesidir. Rails Girls buluşmalarının amacı kadınlar ve teknoloji arasındaki açığı kapatabilmek, kullanımı kolay ve hızlı sonuç alınan Ruby on Rails web çatısını öğretmek, kadınlara düşüncelerini ve tasarımlarını hayata geçirebilmek için olanaklar sunmaktır. Herbir etkinlik yapıldığı bölgelerdeki sponsorlar tarafından desteklenmektedir. Etkinlikler katılımcılara tamamen ücretsizdir. Eğitmenler için ise herhangi bir ücret ödenmez, eğitimler gönüllü kişilerce yapılır.

 

İlk etkinlik ne zaman düzenlendi? Ne zamandan beri etkinlikler düzenleniyor?

 

İlk etkinlik 2010’da Helsinki’de düzenlendi. 100’den fazla kadın katıldı. O günden bugüne Şhangay, Singapur, Berlin, Paris, Londra, San Francisco gibi dünyanın birçok yerinde etkinlikler düzenlendi ve düzenleniyor.

 

Katılımcıların yazılım konusunda temel bir bilgiye sahip olması gerekir mi?

 

Temel Bilgisayar bilgisi yeterli. Her yaştan katılımcıyı bekliyoruz. İstanbul etkinliğine 9 yaşında bir kız başvurdu! Şimdiye kadar çok farklı background’u olan kadınları biraraya getirebilmiş bir organizasyon. Birbirlerine projelerini geliştirmekte yardımcı olmuşlar, birlikte yeni fikirler geliştirmişler.

 

Peki, bu etkinlik sadece kadınlar için mi? Erkekler katılamaz mı?

 

Öncelikli hedef kadınlar. Katılımcıya teknoloji ve yazılım dünyasına meraklı bir erkek eşlik edebilir.

 

Eğitimin fikirlerini hayata geçirmek isteyen katılımcıya faydası ne olacak? Sonunda bir sertifika veriyor musunuz?

 

Öncelikle katılımcı temel web kavramları ve bir web uygulamasının basamakları hakkında fikir edinecek. Hayata geçirmek istediği bir fikri varsa -bu direkt web ile ilgili olabilir ya da web ayağı da olan bir fikir olabilir- ihtiyaçlarının neler olduğunu görebilecek. Tabii bu ilk elden söyleyebileceklerimiz. Daha sonra Rails ile daha sıkı bir ilişki yürütürse elbette kendi web uygulamasını kendi yapma şansı da var. Mesela bir etkinliğe çiçekçi bir bayan katılmış ve ardından kendi online alışveriş sitesini kurmuş. Rails Girls bir kurum olmadığı için herhangi bir sertifika verme durumu yok, ama amaçladığı şey de bu değil, daha çok Rails ve web dünyası ile bir tanışıklık yaratmak.

 

Son olarak, kayıtlar ne zaman sona eriyor?

 

Başvurular için son tarih 20 Eylül. Kabul edilenler 24 Eylül’de bilgilendirilecek. Ekim’de düzenlenecek Rails Girls İstanbul buluşmasına 30 kadın katılımcı bekliyoruz. Dizüstü bilgisayarınızla gelmeniz yeterli. Ücretsiz ve çok eğlenceli!

 

Ayrıntılar ve başvuru için : http://railsgirls.com/istanbul

 

Ayrıca sitelerinde pek çok faydalı materyal de var: http://railsgirls.com/materials

 

İlgilenenler Bilişimde Kadın Hareketi’nin web sayfasına da bakabilir: http://www.bilisimdekadinhareketi.com/tr/

 

Dipnot: Ruby yakut anlamına geliyor. Fotoğraftaki oyunlu slogan, Marilyn Monroe tarafından meşhur edilen ‘Diamonds are a girl’s best friend’ şarkısına bir göndermeyle: ‘Yakutlar bir kızın en yakın dostudur’ diyor.

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

KÜLTÜR

YSMS’leriniz Google’ın Yasaklı Kelimeler Listesiyle Güvende
SMS’leriniz Google’ın Yasaklı Kelimeler Listesiyle Güvende

Android, büyük aşkım, gel birbirimizin kelimelerini tamamlayalım.

TARİH

YNezihe Muhiddin Hanım Ne Alemde?
Nezihe Muhiddin Hanım Ne Alemde?

Seçme ve seçilme hakkını kazanmamızın 79. yıldönümünde 1935 yılından bir Nezihe Muhiddin röportajı...

MEYDAN

YAraba Aldığım Gün Kadın Oldum
Araba Aldığım Gün Kadın Oldum

'Çok güzelsin yavrum' dedi. O güne kadar sadece sakattım. Araba alınca birden kadın olmuştum. Güldüm, teşekkür ettim.

MEYDAN

YKadının Adı Devletten Siliniyor: Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Kapanıyor mu?
Kadının Adı Devletten Siliniyor: Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Kapanıyor mu?

27 Kasım 2013 günü haber ajanslarının yayınladığı haberlere göre AKP hükümeti, Meclis'teki Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nu (KEFEK) kapatıp, Aile ve Sosyal Politikalar Komisyonu’na dönüştürmek istiyor! Eşitiz basın açıklaması:

Bir de bunlar var

“İran İçin İran’dan Filmler” Seçkisinden Feminist/Kuir Birkaç Kuple
Saflar Belli Olsun
“Dünyanın Tam bir Yeniden Düzenlenişi:” Yazar Annie Ernaux ve yönetmen Céline Sciamma ile feminizmin geçmişi ve bugünü üzerine bir söyleşi.

Pin It on Pinterest