Seçkisindeki 30 film ile su, ulaşım, iklim, enerji, moda, tarım vb konularda karşılaştığımız sorunların aslında birer semptom olduğunu gösterirken bizleri hepsinin kökenindeki gerçek sorunları anlamaya davet ediyor

KÜLTÜR

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali Başlıyooooor!

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali’ni duymuş muydunuz? Duymadıysanız hemen kulaklarınızı açın:

 

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali 19 Kasım’da İstanbul’da başlayacak, diğer tüm illerde ise 20-22 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek. 2015’de 8. yılını dolduran SYFF’de yer alan ve her sene yüzlerce film arasından seçilen bütüncül bakış ve yaratıcı çözümler içeren belgeseller izleyicilere sorunun aciz bir parçası olmaktan öteye geçip çözümün bir parçası olabileceklerini hatırlatıyor.

 

SYFF her sene olduğu gibi izleyicisini harekete geçmeye davet eden filmlerle dolu bir program sunuyor. Seçkisindeki 30 film ile su, ulaşım, iklim, enerji, moda, tarım vb konularda karşılaştığımız sorunların aslında birer semptom olduğunu gösterirken bizleri hepsinin kökenindeki gerçek sorunları anlamaya davet ediyor ve tüm bu sorunların birbiriyle ilişkisini anlamamızı kolaylaştırıyor.

 

20 il/ilçede (Adana, Artvin, Antalya, Ankara, Balıkesir, Bayındır, Bodrum, Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Eskişehir, Fethiye, Giresun, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Trabzon, Urla) toplamda 30 belgesel gösterilecek. Festivalle ilgili ayrıntılı bilgi için sitesini ziyaret ediniz.

 

Buraya, Fransa-Kanada ortak yapımı, yönetmeni Denis Delestrac olan Kum Savaşları filminin Türkçe altyazılı film fragmanını ve kısa film bilgisini bırakıyorum. Üstüne pek de düşünmediğimiz kumla ilgili düşünmenin vakti çoktan gelmiş:

 

Kum, temiz suyun ardından, gezegenimizde en çok tüketilen doğal kaynaktır. Bu sömürünün mantıklı bir sonucu olarak da kumun sınırlı rezervleri tehdit altında. Bina sayısındaki yükselişle tetiklenen Kum savaşları dünyanın her yerinde artıyor ve gezegendeki kumsalların 3/4’ü erozyonun ve – inanması güç de olsa – kaçakçılığın kurbanı olarak giderek azalıyor ve yok olmaya mahkum oluyor. Çoğumuz kumu, kıyılarda geçirilen tatillerin başlıca öğesini, bedava ve sonsuz kaynaklı bir malzeme olarak görüyoruz. Kum, her yerde, sahilde, çölde ya da şehirde. Her ev, büyüleyici cam duvarlarıyla her gökdelen, tüm köprülerimiz, hava alanlarımız ve kaldırımlarımız, hepsi temelde kumdan yapılır. Aynı zamanda fiber optik kablolarda, cep telefonu parçalarında ve bilgisayar çiplerinde de kullanıyoruz. Hatta diş macunumuza,  yemeklerimize, içtiğimiz şaraba bile biraz ekliyoruz. Peki bu her zaman her yerde bulunan madde bitmez tükenmez midir? Hâlihazırda bulunan miktar her zamankinden daha da hızlı artan barınma ve yayılma gibi insan ihtiyaçlarını karşılayabilir mi? Kum çekilmesinin çevre ve gezegendeki yaşam açısından nasıl sonuçları olacak? Kum Savaşları bizi, bu yeni altın savaşını ilk elden göstermek için dünyanın çevresinde bir tura çıkaracak.

 

Kum Savaşları from SYTV on Vimeo.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

MEYDAN

YHortlayan Nafaka Tartışması
Hortlayan Nafaka Tartışması

"Yoksulluk nafakası erkeklerin kadınlara bir lütfu değil, pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de devletin kadınların güçlenmesine ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik aldığı tedbirlerdendir."

MEYDAN

YAmme Hizmeti: Tacizci Akademisyen Listesi
Amme Hizmeti: Tacizci Akademisyen Listesi

Hoca veya öğretim görevlisi kadın bilimcilerin en az yarısının cinsel tacize veya istismara uğradığı tahmin ediliyor.

Bir de bunlar var

Hoşgeldin Ramazan: Sağlık Haberlerinde Ramazan Klasikleri
Baba Evinden Çıkmak
Yollar Açık

Pin It on Pinterest