Artık alıştığımız üzere medyanın her türlüsünden süregelen bir bilgi yağmuru altındayız, ama bilgi kelimesi sık sık tırnak içinde. Siz de nereye bakacağınızı şaşırdıysanız, burada kendi aramızda paylaşıp tartıştığımız bazı kaynaklar var.

MEYDAN

YAZI

Gündem: Kobanê

İki gündür, epeydir görüp duyduklarımıza kıyasla bile korkunç günlere uyanıyoruz. Artık alıştığımız üzere medyanın her türlüsünden süregelen bir bilgi yağmuru altındayız, ama bilgi kelimesi sık sık tırnak içinde. Siz de nereye bakacağınızı şaşırdıysanız, aşağıda kendi aramızda paylaşıp tartıştığımız bazı kaynaklar var.

 

Muş’ta, Diyarbakır’da, Siirt, Batman ve Mardin’de ölenleri ve yaralananları, sokağa çıkma yasaklarını okuyoruz. PKK ile Hizbullahçılar arasında son seçimlere kadar ara ara aralıklarla çatışmalar yaşandıysa da son birkaç günün şiddet düzeyi ve şu an itibariyle 23 olarak ifade edilen ölü sayısı 90’ların en karanlık ve geçmişte kalmasını en çok istediğimiz yıllarının faili meçhulü, kontrası bol yıllarını; sokağa çıkma yasağı, OHAL’i hatırlatıyor. Unere Ermenia partisinden Yervant Aminyan ise Kobane’de yaşananları ailesinden dinlediği 1915’in sürgün hikayelerine benzetiyor.

 

Sosyal medyada, silahlı kuvvetleri an itibariyle Kobanê’de IŞİD’le çatışmakta olan PYD’nin eş başkanı Salih Müslim’in Fırat röportajını, Diken’de çıkan durum raporunu paylaştık, göz atmak isteyenler için burada. Evrensel’in güncellenen durum raporu ise şurada.

 

Yeşil Gazete’nin Suriye savaşının altında yatan ‘su savaşı’ hakkındaki yazısı şurada. Yazı Suriye’deki savaş hakkında çok az bilinen bir gerçeği, bu savaşın bir milyondan fazla çiftçinin şehirlere göç etmesine neden olan, Suriye tarihi boyunca gerçekleşen en kurak dönemin sonunda başlamış olduğunu anlatıyor.

 

Haber, görüntü ve yorum bombardımandan kadınlara düşenler cephesinde ekseriyetle şaşırtıcı bir şey yok. Arada polisin göstericilere “Adam gibi taş at” uyarısını, #erkeksenkobaniyegit etiketini görüp nefretlerin içinde mizojininin üzerinde düşünülmeden savrulacak kadar sağlam yerini koruduğunu görüyoruz.

 

Üzerinde düşünülen kadın haberlerinin ise tümü nefret dolu değil elbette. Yine Evrensel’de iki kadının hikayesi var: Yeni Zelanda’dan Roboski’ye gelen Meral Geylani ve Hollanda’dan Diyarbakır’a taşınan Frederike Geerdink. Foreign Policy dergisi, eşlerini ve oğullarını geride bırakmak zorunda kalmış Kobanêli kadınları fotoğraflamış. Geçtiğimiz günlerde uzunca tartıştığımız şeylerden biri de Fransız ELLE dergisinin yazı işleri müdürünün dergiye veda ederken kadın gerillayı övdüğü yazısıydı – amacı ve/ya işlevi konusunda fikir ayrılığına düştüğümüz bu yazıyı belki ayrı bir postta tartışmaya açarız. Bir yandan gündemi yerine çakılı ve barışması yer yer epey zor olan ELLE moda dergisinin tutup gerilla övmesi konunun dünya medyasına o kadar eğreti düşmüş bir izdüşümü ki, bu yazıda bahsi geçen diğer kaynakların yanında olması gerektiği saçmalıkta kalıyor diyebiliriz, bunu illüstre etmek açısından da medya derlemesine yerli yerinde bir nokta sayılabilir.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

MEYDAN

YGazze için 8 Mart’ta Küresel Grev Çağrısı: Gazzesiz Bir Feminist Mücadele Yok!
Gazze için 8 Mart’ta Küresel Grev Çağrısı: Gazzesiz Bir Feminist Mücadele Yok!

'8 Mart'ta bize katılın ve ataerkil ve sömürgeci sistemlerin tahtlarını sarsacak küresel bir grev için bizimle birlikte örgütlenin!'

MEYDAN

YTrans Onur Haftası (Pride) Komitesi: “Dönmeyiz, Buradayız, Bir Aradayız”
Trans Onur Haftası (Pride) Komitesi: “Dönmeyiz, Buradayız, Bir Aradayız”

Yıllardır süregelen düzene bir darbe niteliğindeki söylemlerimizle, “Dönmeyiz, Buradayız” diyerek 18 Haziran Translarla Eşitlik Günü’nde sokaklara çıkıyoruz.

MEYDAN

YYazarak Kuirleştirmek Atölyesi
Yazarak Kuirleştirmek Atölyesi

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen CultureCIVIC Kültür Sanat Destek Programı’nın desteğiyle hayata geçen Yazarak Kuirleştirmek adlı atölye ve konuşma programı Mayıs-Eylül ayları arasında çevrimiçi olarak devam edecek. 31 Mayıs’ta başlayan program kültür ve sanat nesnelerini, otoriter kurum ve bireylerce onlara dayatılan ayrımcı anlatılardan özgürleştirmeyi hedefliyor.

MEYDAN

YBir Garip 8 Mart
Bir Garip 8 Mart

Dün okunan basın açıklamasında da dendiği gibi evet yastayız, evet öfkeliyiz ama bu enkazı birlikte kaldıracağımıza inanan milyonlarca insanız da.

Bir de bunlar var

Dünya’dan Boğaziçi’ne: Dayanışmayla
Cansız Mankene Forma Giydirip Kına Gecesi Yapma Janrının Düşündürdükleri
No Woman No Cry şarkısına Suudi dokunuş: No Woman No Drive

Pin It on Pinterest