3 sezon boyunca aşk ve nefretle sarmalanmış bu anlatı, iki kadın karakterin birbiriyle etkileşime girdiği, iletişim kurduğu her an dönüşüyor ve değişiyor. Dostluğun ve yakınlığın gücü de buradan gelmiyor mu?

KÜLTÜR

Kenarda Köşede Kalmış Bir Kadınlar Arası Dostluk Dizisi: Hacks

Hacks 4. sezonda yayınlanacağını duyurarak biz sadık hayranlarına bir kıyak yaptı. Bu vesileyle kenarda köşede kalmış çok parlak bir yapım olduğunu düşündüğüm diziden biraz bahsetmek istedim. Aslında dizi iki farklı jenerasyondan komedyenin çatışmasıyla açılıyor. Eski ışıltılı günlerini geride bırakmış, Vegas kasinolarında sahne almaya başlamış Deborah Vance ve onun kariyerini daha güncel esprilerle tazelemesi beklenen metin yazarı Ava’nın bir araya gelişiyle başlayan çatışma, 3 sezon boyunca sürüyor.

 

Deborah ne kuirden ne de yeni trendlerden anlayan bir boomer olarak Ava’ya kök söktürüyor: ikisinin içinde olduğu araba bozulunca Deborah helikopterine atlayıp gidiyor ve Ava’yı çölün ortasında bırakıyor; tuzluk koleksiyonu için Ava’yı eyaletler arası bir yolculuğa iteliyor; ya da villasının ekstravagant tüketim alışkanlıkları ve kurallarıyla Ava’yı çileden çıkarıyor. Ava ise 20’lerinin sonlarında, kariyerinde bir yükseliş yapmayı bekleyen, kadınlarla uzun ilişkiler kuran politik farkındalıkları olan bir biseksüel. Deborah lüks yaşamı ve dünyanın geri kalanını umursamayan tavırlarıyla bir Ajda Pekkan, Ava ise onun isim yapmak isteyen asistanı. Çok sevilen, divalığı yüceltilen narsist komedyen Deborah’a karşı gelebilen, onun bazı fikirlerinin “boomer”ca, na-ekolojik veya politik olarak yanlış olduğunu söyleyebilen tek insan Ava.

 

Aynı Ava kendi hayatını etkileyecek kadar onu domine eden, onu zorlayan Deborah’dan 2. sezonun sonunda bir şekilde kopmuş gibi görünse de, 3. sezonda ikili, eski sevgililerin tekrar bir araya gelmesine benzer uzun bir flört dönemiyle tekrar bir araya geliyorlar. Çünkü ikisi birlikteyken çok başarılı olduklarını biliyor. Ayrıca erkek egemen komedi ve şov dünyasında var olmaya çalışan 2 kadın olarak düşündüklerinden çok daha fazla ortak yanları var. Çünkü iki karakter de, tıpkı hayatta birbirimizden öğrendiğimiz gibi, dengesiz, yorucu tuhaf ilişkilerinden çok şey öğreniyorlar: Ava kariyerine daha fazla odaklanmayı, belki biraz narsizmin sağlıklı taraflarını; Deborah kendisi hariç başka insanları düşünmeyi ve anlamayı öğreniyor. 3. sezonda bu öğrenme halini çok tatlı şekillerde gösteren bölümler var.

 

 

Deborah kendi döneminden önemli gördüğü bir grup komedyen adamla vakit geçirmek için bir eve davet edilir. Evde kumar oynayıp içki içerlerken, bir noktada cinsiyetçi, fobik şakalar yapmaya başlarlar. “Biseksüelliğin kararsızlık” addedildiği bu esprilere sinirlenen Deborah bir hışımla evi terk eder. Evinde Ava ile karşılaştıklarında ona da terslenir, çünkü artık “erkeklerin dünyasına” ait olamayacağını, onların şakalarına gülemeyeceğini fark etmiştir: Ava, buna direnir görünse de Deborah’ı dönüştürmüştür. Benzeri şekilde Deborah yıllar önce yaptığı ırkçı tuhaf şakalarla ilgili internette linç edildiğinde Ava onu kamusal olarak özür dilemeye ikna eder. Çünkü politik olarak yanlış şakalar yapmanın övünülecek bir tarafı yoktur.

 

Ava da kendi narsistik yaratma arzusunu besleyen bu kadından kendi yolunda yalnız da olsa yürümeyi, istediği başarı ve kariyer yüzünden suçlu hissetmemeyi öğrenir. Çok sevdiği, bağlı hissettiği ilişkisinden Deborah ile çalışmak için feragat etmiş olur. Ava ve Deborah, Ava sevgilisinden ayrıldığı ve mutsuz olduğu için doğada yürüyüşe giderler. Tabii ki her şey ters gider ve ormanda mahsur kalırlar. Ava bu süreçte Deborah’ı daha ekolojik olmaya, “jetini daha az kullanmaya” ikna eder. 2. sezonda Deborah, şovlarından birinde “kocasını elinden aldığını düşündüğü” kız kardeşiyle olan bitmemiş kan davasına dair kalbini açan bir konuşma yapar. İzleyici Deborah’ın yumuşak ve duygusal yanını tanıdığı için artık onunla daha raht bağ kurabilir. Bu negatif duyguların stand-up şovunun bir parçası haline gelmesi meselesi Baby Reindeer, Nanette gibi pek çok içerikte karşımıza çıkmıştı. Böylece Ava Deborah’ın kariyerinde istenen/beklenen sıçramayı da onu hakiki olmaya iterek sağlamış olur.

 

3 sezonun sonunda Deborah ve Ava kendi arızalarını kabullenmeyi ikili ilişkilerinde öğrenen iki yakın dost oluyorlar. İş hayatında ve duygusal anlamda birbirlerini desteklemeyi öğreniyorlar. 4. sezonda muhtemelen bu power couple’ın erkek egemen eğlence sektörüne birlikte kafa tutmasını izleyeceğiz. Çünkü Deborah prime time’da yayınlanan bir gece şovunun ilk kadın sunucusu olmak ister. 3 sezon boyunca aşk ve nefretle sarmalanmış bu anlatı, iki kadın karakterin birbiriyle etkileşime girdiği, iletişim kurduğu her an dönüşüyor ve değişiyor. Dostluğun ve yakınlığın gücü de buradan gelmiyor mu?

YAZARIN DİĞER YAZILARI

KÜLTÜR

YAşk, Yalanlar ve Kan: Kristen Stwewart’ın Hollywood’a Açılma Filmi
Aşk, Yalanlar ve Kan: Kristen Stwewart’ın Hollywood’a Açılma Filmi

Kristen Stewart ve yapımcı partneri Dylan Meyer’ın lezbiyen film camiasını yerinden oynattıkları Love, Lies, Bleeding (2024) filmi sonunda vizyona girdi! Tabii ki, ülkemiz hariç pek çok yerde… Tanıtım turundan, verilen röportajlara kadar “ıslak ve kışkırtıcı” bir lezbiyen yapımı olduğundan emin olduğumuz filmin basit bir anlatısı ve kara komik detaylarla bezenmiş bir tarzı var.

KÜLTÜR

YGeçişin, Yolda Olmanın, Öğrenmenin ve Dayanışmalar Kurmanın Filmi: Crossing (2023)
Geçişin, Yolda Olmanın, Öğrenmenin ve Dayanışmalar Kurmanın Filmi: Crossing (2023)

Film kapanırken Lia, Tekla ile sokakta karşılaştığını ve onun sevgilisiyle yaşadığı bol çiçekli, bitkili evine gittiğini hayal ediyor. Yeğeniyle trans bir kadın olarak açıldığı için kurmadığı, toplumsal baskıya yenik düşen ilişkilerini toparladığını hayal ediyor ve aramaya devam ediyor. Yolda olmanın, denemenin, öğrenmenin asıl mesele olduğunun altı çizilmiş oluyor böylece. İstanbul, o yakadan bu yakaya geçilen, beş benzemez insanın karşılaşıp bir araya geldiği, kaosun hüküm sürdüğü böyle bir şehir ne de olsa...

KÜLTÜR

YAtarlı Rap’in Mitik Prensesi: Harpya*
Atarlı Rap’in Mitik Prensesi: Harpya*

İtiraf ediyorum, Mayıs 2023’teki yoğun seçim gündemini atlatabilmemi iki rapçiye borçluyum. Bunlardan biri Gazapizm, diğeri Harpya’ydı. O kadar yorucu, sinir bozucu ve öfkeli zamanlardı ki sadece rap dinleyip sokakta hızlı hızlı yürüyordum. Harpya epeydir tanıdığım ve tanımadan önce de müziğini çok sevdiğim biriydi. Öfkesi, öfkesini ifade ediş biçimini dinlemek bana epeydir çok keyfi veriyor.

MEYDAN

YKA-DER Vakası: Sendikal Haklar ve Çalışma Koşullarına Feminist Bir Müdahale
KA-DER Vakası: Sendikal Haklar ve Çalışma Koşullarına Feminist Bir Müdahale

Hak savunuculuğu yapan sivil toplum alanında, sektörde çalışanların da özlük haklarının ön planda olmasını bekliyor olabilirsiniz. 10 yıldır sivil toplumda çalışan biri olarak bunun çoğu durumda, yanlış kurumsallaşma, dar bütçeler, liyakatsizlik ve mobbing gibi meseleler dolayısıyla böyle olmadığını söyleyebilirim. Pek çok kurumda hala sivil toplum çalışanlarının yol yemek masrafları gibi en temel özlük hakları yok.

Bir de bunlar var

Sessizlik: Çocukluk Travmasının Mirası
Yerçekimsiz, Sütyensiz Ortamlar
Rails Girls İstanbul’da!

Pin It on Pinterest