24 Eylül’de çekilen bu fotoğrafta ne oluyor? Hindistanlı bilim kadınları Bangalore’daki Kontrol Odası’nda Hindistan’ın kaşif robotu Mangalyaan’ının ilk denemede Mars’ın yörüngesine başarıyla oturuşunu kutluyorlar. Etiketler: #BAŞGANGİBİ #ZaferAnı #NoWomanNoTayyör #BilimEliti
Son 54 yılda Mars’a ulaşmak için gerçekleştirilen 43 teşebbüs oldu; Hindistan’ın Uzay Araştırma Kurumu ISRO, Roscosmos, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) ardından, aracı yörüngeye ilk denemede oturan ilk kuruluş oldu (73 milyon dolarlık bu proje aynı zamanda bugüne kadarki en ucuz gezegenler arası misyon). Hindistan’ın bu işi başarabilmiş ilk Asya ülkesi olduğu çıkarımını ise siz zaten şu ana kadar yapmışsınızdır.
5 Kasım 2013’te ateşlenen Mangalyaan, Salı günü TSİ 04.11’de Mars’ın yer çekimi etkisine girdi. 10 aylık yolculuğunu başarıyla tamamlayan uzay aracının Mars yörüngesine girmesi 24 dakika sürdü.
Mangalyaan, sahip olduğu bir kamera ve dört deneysel donanımla sadece yörüngede gezinmeyecek, Mars atmosferi ve yüzeyini de inceleyecek. Uzay aracı, Kızıl Gezegen’in atmosferinde metan gazı olup olmadığını araştıracak. Dünya atmosferinin sahip olduğu metanın yüzde 90’ı, yüzeydeki canlılar tarafından üretiliyor.
Mangalyaan dostumuzun yörüngeye oturmasının akabinde hemen Curiosity’iydi, Mars Ekspresiydi hoşgeldinizlerini esirgemediler:
Howdy @MarsCuriosity ? Keep in touch. I’ll be around.
— ISRO’s Mars Orbiter (@MarsOrbiter) September 24, 2014
Wow! Your pic made my day. Excited to have an explorer buddy.@esaoperations — ISRO’s Mars Orbiter (@MarsOrbiter) September 25, 2014
İşte böyle. Bu fotoğraftaki kadınlar bilimle iştigal ederken sari kuşanmıyordur muhtemelen ama ülkeleri için çok önemli bir ana tanıklık etmek üzere bu şekilde giyinip gelmeleri benim çok hoşuma gitti. Hindistan milliyetçisi değilim bir şey değilim bana ne oluyor değil mi? Bilim dünyasında ve özelde Uzay Araştırmaları’nda minik azınlık olmaktan büyük bir azınlık olmaya doğru ilerlerken, bilim kadını, iş kadını nasıl görünmelidir mefhumuna nazikçe nah çekmelerinden etkilendim diyelim. Misyon Kontrol Odası’nda “hani kadınlar Venüs’tendi :):):)” espirisi patlatıldığını da şahitler teyit ediyor.
Fotoğraf: Manjunath Kiran/AFP
Kaynak: Al Jazeera, BBC, Quartz India