Sadece tanıdıklarımdan değil, otobüste, kafede, orada burada en çok duyduğum laflardan biri ‘ben artık haber okumuyorum valla, depresyona giriyorum yoksa’. Depresif haberden dert yananların dünya çapında bir fenomen olduğunu farkeden Oxford Üniversitesi’ne bağlı Reuters Enstitüsü Gazetecilik Çalışmaları 2017 senesinin başında yaptığı Dijital Haber Araştırması raporunda ‘haberden kaçınma’ kalemine dikkat çekmiş. Raporu çoktan görmüş olanlarınız vardır da ben yeni okuyorum. Rapor, haberleri tamamen hayatından çıkarmış insanları araştırmaya katmadan, kendini bazen veya çoğu zaman haberlerden kaçınan kimseler olarak tanımlayanları kapsayacak şekilde hazırlanmış. 36 ülkeden 70 bin kişiyle yapılan araştırmanın sonuçlarına göre haberden kaçınma kategorisinde Türkiye ve Yunanistan ipi göğüslemiş durumda. İki ülkenin haberden kaçınma oranı %57. Evet, YÜZDE ELLİ YEDİ. İnternette gezenlerin yarısından çoğu haberlerden kaçıp saklanacak delik arıyor. Bu iki komşuyu sırasıyla Hırvatistan, Polonya, Malezya ve A.B.D. takip ediyor. Listenin en sonlarında ise Norveç, Tayvan, Finlandiya, Danimarka ve en uçta %6 ile Japonya var. Bunun nedenleri nedir sizce?
Araştırmacı Antonis Kalogeropoulos’un rapor özetine göre insanların haberden kaçınmalarında en yaygın 3 sebep şöyle: 1. Modumu düşürüyor; 2.Haberlerin doğruluğuna güvenmiyorum; 3.Olanlarla ilgili elden hiçbir şey gelmiyor hissi. Bunları, görsellerin rahatsız edici olması, görmek istenmeyen çıkarımlar olması, daha önemli işlere konsantre olmayı engellemesi ve çok fazla gereksiz zaman kaybına sebep olması takip ediyor. İlginç bir başka çıktı ise; modunu kötü etkilediğini söyleyen insanların %68’i kendini solcu olarak tanımlıyor, haberlerin doğruluğuna güvenmeyenlerin %62’si ise sağcı olarak.
Rapora göre haberlerin kötü etkisini en çok kadınlar hissediyor. Yaş farketmeksizin kadınlar dünya genelinde haberlerden daha çok kaçınıyor. Bu oran yine Türkiye ve Yunanistan’da en yüksek seviyede. İngiltere’de ise erkeklerin %19’u haberlerden kaçarken, kadınlarda bu oran %29.
2017’nin ilerleyen aylarında haber okumaktan imtina edenlerin sayısı iyice arttı mı? Twitter hesaplarını kapatanlar, sosyal medya hesaplarından haber paylaşmaya çekinenler, kendini türlü şifa aktivitelerine adayanlar… Peki ya siz sevgili 5Harfliler, haber okuyor musunuz? Haberlerinizi ne sıklıkta, nereden alıyorsunuz? Kadına yönelik şiddet haberlerindeki artış sizi sayfayı kapatmaya mı itiyor yoksa her haberi sonuna kadar tüketiyor musunuz? İnternette nerelere kaçıyorsunuz?
Ana görsel: Barbara Morgan. Hearst İnsanların Üstüne Çökerken. 1939
1887’de San Francisco Examiner ile başlayarak sonunda 28 gazete sahibi olan William Hearst dünyanın ilk ve en büyük medya imparatoru. Sansasyonel haberleriyle tanındı.