Frida Kahlo'nun kıyafetleri...

KÜLTÜR

Frida’nın Cicileri

Ressam Frida Kahlo’nun ölümünden beri kilitli olan gardrobu açılmış, Meksika’daki Frido Kahlo müzesinde ressamın kıyafetleri ilk defa görücüye çıkmış. Frida’nın ölümünden sonra belalısı, yol arkadaşı, kocası Diego Rivera gardrobunun talan edilmesine uzun süre izin vermemiş – Ölürken de gardrobu yakın dostları Dolores Olmedo’ya emanet etmiş, içindekileri onbeş sene boyunca kimselere göstermemesi kaydıyla. Daha sonra Olmedo nedense gardrobu daha da uzun süre saklıyor, ve 2002 senesindeki kendi ölümüne kadar bu kıymetli eşyaları pek kimse görmüyor. Bu zamana kadar Kahlo müzesinin küratörleri de dolaptan çıkanları onarmakla meşgulmüş – İşleri bitmiş!

 

Zengin renk duygusunun ekipler amiri, iş başında.

 

Bu resme imza atan kadının kendi giyiminde zevkli olmaması, mümkün mü?

 

 

Sene 1951, Frida babası Guillermo’nun portresini yapıyor.

 

Sergide ise manken üzerinde bile bir zamanlar içini doldurmuş Frida’yı bağıran, başka kimseciklere o kadar yakıştırmayacağınız şöyle şeyler var:

 

 

…ve bedensel engelleri sanatının her zaman çok büyük bir parçası olmuş Frida’nın işlemeli, dünyanın en şık, karakterli protez ayağı:

 

Burada küratörlerin sergi hakkında konuştuğu bir video var. Gidip görmek nasip olsa keşke…

 

Kaynak

YAZARIN DİĞER YAZILARI

SANAT

YBu Resim Gitmeli Mi?
Bu Resim Gitmeli Mi?

Sanatçı Hannah Black'in siyah bir çocuk cesedini tasvir eden sanat eserinin var oluşunu ve sergilenmesini eleştirdiği açık mektubundan hareketle: "onurlandırmak" ve "lafı ağzına tıkmak" arasındaki ince çizgi nerede durur?

KÜLTÜR

YMary Beard: Gücün İçinde, Üzerinde, Peşinde Kadınlar
Mary Beard: Gücün İçinde, Üzerinde, Peşinde Kadınlar

Cambridge Üniversitesi Klasikler Profesörü Mary Beard'ın konuşması: Kadınlar Antik Yunan'dan bugüne güçle nasıl ilişkilendi?

SANAT

YÖlüm Kadar Ciddi, Küfürlü bir Şaka: Renate Bertlmann
Ölüm Kadar Ciddi, Küfürlü bir Şaka: Renate Bertlmann

Renate Bertlmann, 1970’lerde bir çok çağdaşı gibi 1968’in devrimci atmosferi ve ikinci dalga feminizmin gücüyle kadın bedenini bir kutlama ve devrim aracı olarak yeniden kurgulayan eserler üretmiş.

SANAT

YGüncel Kızlar (1977)
Güncel Kızlar (1977)

Vintage sarısı, yalnızca çözülmüş meselelere, başarıyla alınmış haklara mı değer?

Bir de bunlar var

Dediği Hiçbir Şey Anlaşılmayan Adam
Baba, Oğul, Güngör Bayrak
Anne Ben 1 Ay Kadar Yozgat’tayım

Pin It on Pinterest