Watson, kadın sorununu çözmenin yöntemini erkeklere eşitsizliğin esasında kendileri için de ne kadar kötü olduğunu anlatmakta görmüş. Çok kereler sistemin onları da suistimal ettiğinin farkına varmalarını istiyor ve onlara 'işte bu sizin resmi davetiyenizdir' diyor.

MEYDAN

Emma Watson’un BM Kadın Konuşması ve Feminizmin Erkeklere Havalesi

 

Emma Watson Birleşmiş Milletler Kadın Güçlenmesi Birimi’nin yeni iyi niyet elçisi olmuş. Geçtiğimiz hafta katıldığı toplantıda facebookta da çok paylaşıldığı için belki rastlamış olabileceğiniz bir konuşma yaptı. Konuşma feminist kavgaya erkeklerin de eklemlenmesi için başlatılmış HeForShe kampayasını tanıtmak amacıyla yapılan bir konuşma. Kampanyanın amacı erkeklerin de eşitlik mevzuunu kendi mevzuları haline getirmelerini istemek, onları da ‘kız evlatları, kız kardeşleri ve anneleri’nin bu kavgasına dahil etmekmiş.

 

Konuşmayla ilgili sorunlardan bahsetmeye başlamadın önce Watson’ın niyetinin iyi olduğunun anlaşıldığını söylemekte fayda var. (yorumcu korkusu) Bir yandan Watson gerçekten çok heyecanlı, hem yaptığı konuşmanın büyüklüğünün hem de edindiği görevin altından başarıyla kalkıyor. İnsan açıkçası izlerken bile anksiyete atak geçiriyor kendisini Emma’nın yerine koyup. Konuşmanın başında çocuk yaştan beri feminist olduğunu açıkladığı ve feminizmin yanlış anlaşılmasından mustarip olduğunu söylediği kısımlara ‘evet ve evet.’  kendisinin ayrıcalıklı kesime mensup olmasına rağmen hala erkeklerle eşit şartlarda olmadığını söylemesine, dünyanın hiç bir ülkesinde cinsiyet eşitliği olmadığını vurgulamasına da büyük harflerle duble EVET.  Fakat konuşma ilerliyor ve Watson’ın ağzından şu cümleler dökülmeye başlıyor:

 

Erkek başarısına dair çarpık algılar yüzünden kırılgan ve güvensiz erkekler yetiştiğini gördüm. Kısaca erkekler de eşitliğin getireceği çıkarlardan mahrumlar. Çoğu zaman erkeklerin kalıplaşmış toplumsal cinsiyet yargılarından nasıl zarar gördüğünden bahsetmiyoruz fakat görüyorlar ve ben de görebiliyorum ki bir kere bundan özgürleşirlerse durum kadınlar için de doğal olarak değişecek.’

 

Kısaca Watson, kadın sorununu çözmenin yöntemini erkeklere eşitsizliğin esasında kendileri için de ne kadar kötü olduğunu anlatmakta görmüş. Çok kereler sistemin onları da suistimal ettiğinin farkına varmalarını istiyor ve onlara ‘işte bu sizin resmi davetiyenizdir’ diyor.

 

Peki bu beyler vampir miydi de bugüne kadar davet edilmedikleri için feminizin eşiğinden içeri adım atamadılar diye sorası geliyor insanın. Daha da önemlisi hakikaten de davet edilmediler mi? Zaten her feminist söylem eşitliğe bir çağrı değil miydi?

 

Watson’ın bu söylediklerini ilk defa mı duyuyoruz? Bir nevi eğitim amacı taşıyan bu söylemde ters olan sömürüye karşı omuz omuza savaşılması önerilen sistemin kurucusunun bizzat o seslenilen şahane beyler olduğunun atlanıyor olması.

 

Örneğin Watson’ın da konuşmasının sonlarına doğru değindiği gelir adaletsizliklerinin sağladığı avantajlar belki de erkeklerin adaletsizlikten dolayı yaşadığı bir kaç psikolojik sorundan ağır basıyor olamaz mı?

 

HeForShe kampanyası bir süredir atılan ‘bu feministler başka!’ başlıklarının, ‘Feminist değilim, çünkü erkekleri çok seviyorum’ türü sözlerin elini güçlendirmiyor mu? Daha önceleri erkinize sinsice göz koymuş feministler artık sizden gücünüzü paylaşmanızı rica ediyor. Bir el atın da şu adaletsizliği çözelim çünkü adaletsizlik var ancak bizi bu adaletsizlikten kurtaracak bunun uğruna kendi pozisyonundan vazgeçecek erkek kahramanlar arıyoruz. Bu uğurda feminizmi leydi okuluna göndermeye ve sizin seveceğiniz hale sokmaya da razıyız demiyor mu?

 

Emma Watson bir öneriyle geliyor, ve diyor ki:

 

İşin aslı şu ki, bir bir şey yapmazsak, ben neredeyse yüz yaşıma basacağım zaman kadınlar erkeklerle aynı işlerden aynı parayı kazanmaya başlayabilecek. Önümüzdeki 16 yıl boyunca 15.5 Milyon kız, çocuk yaşta evlendirilecek…

 

Kısaca Hermione, aynı mesleği yapmakta olduğu karşı cinsinden daha çok para kazanan bir erkeğin patrona gidip ‘neden?’ diye soracağı, ‘hayır bu henüz bir çocuk’ diyerek maddi gelire ve töreye karşı çıkacak kelli felli adamların olduğu bir dünyayı hayal ediyor. Peki siz edebiliyor musunuz?

 

Watson konuşmanın sonlarına doğru bu görevin kendisini çok endişelendirdiği, altından kalkamayacağını düşündüğü zamanlarda kendi kendine şöyle dediğini söylüyor: ‘Ben değilsem kim, şimdi değilse ne zaman?’ Oysa kampanya ‘Ben değilsem Kim?’ mottosuna HeForShe yani ‘Kadın için Erkek’ ismiyle yanıt veriyor.

 

Konuşmanın videosu aşağıda, Türkçe altyazı açılabiliyor, yorumlara bekleriz.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

ECİNNİLİK

YYunanistan’ın Yeni ‘First Leydi’si Ne Giymeli?
Yunanistan’ın Yeni ‘First Leydi’si Ne Giymeli?

Yunanistan'da Alexis Tsipras yönetiminde yeni bir kemer sıkma karşıtı parti yönetimde. E popüler atasözünün dediği gibi "bütün büyük adamların arkasında büyük bir kadın vardır."

TARİH

YSenin için düşündüğüm çiçekleri bulmak çok zor
Senin için düşündüğüm çiçekleri bulmak çok zor

Frida Kahlo'dan dostu ve meslektaşı O'Keeffe'e, endişe, destek ve aşk dolu bir mektup

SANAT

YMüzik Şemsiyesi – 3
Müzik Şemsiyesi – 3

Bu bölümde yönetmen John Cassavetes'in 'Etki Altında bir Kadın'ından bahsedecek ve müzisyen Harwood'un film için yapmış olduğu ana temayı dinleyeceğiz sayın Müzik Şemsiyesi severler...

Bir de bunlar var

No Woman No Cry şarkısına Suudi dokunuş: No Woman No Drive
Diren Ayol! Jilet Sebahat’ten Gezi’ye Şarkılar
Korona Şoku ve Patriyarka – 3. Bölüm

Pin It on Pinterest