Habertürk'e bir sorumuz var: Bu haberi hazırlayanlar ve editör dahil, bir kişi bile tekrar okudu mu?

KÜLTÜR

Dediği Hiçbir Şey Anlaşılmayan Adam

Yine Habertürk’ten, yine saçma sapan bir bilim haberi.

 

Ve Bilim Bilmiyim olarak ilk defa, metinden hiçbirşey anlamadık.

 

Habertürk de kendi haberini anlamamış olacak ki, Samsunlu matematikçi Aydın Cerit’i tanıttığı habere ”Kainatı sayılarla doldurdu” demekle yetinmiş.

 

HaberturkSayilar

 

Gelin şuur ötesinden gelen bu haberin metnini beraber inceleyelim:

 

Samsunlu matematikçi Aydın Cerit, geliştirdiği ve “Kainatları Dolduran Sayılar” adını verdiği teorisiyle Microsoft’un kurucu Bill Gates’e meydan okudu.
Büyük sayılar ile ilgili çalışmalar yaparak git gide hedeflerini büyüttüğünü söyleyen Samsunlu matematikçi Aydın Cerit, geliştirdiği KADOS teorisi hakkında açıklamalarda bulundu. 
Cerit, “Ben sayılar üzerinde ortalama 10 yıldır çalışmalar yürütüyorum. Büyük sayılargeliştirmiştik. Bu da hedeflerimi büyüttü. Araştırmalarım sonucu kainatın çapının 156 milyar ışık yılı olduğunu tespit ettim. 156 milyar ışık yılı hacimli bir küp düşündüm. (Bu zaten üzerinde birçok grubun ve bilim insanının çalıştığı bir araştırma konusu, gözlemlenebilen evrenin çapının yaklaşık 93 milyar ışık yılı olduğu düşünülüyor. 2003 yılında basılan bir makalede 78 milyar ışık yılı rakamı, çap olduğu halde, yarıçap sanılarak bir çok kaynakta yanlış bir şekilde 156 milyar ışık yılı olarak kayıtlara geçti. Aydın Cerit’in de bu ikincil yanlış kaynaklara bakarak 156 dediğini düşünüyoruz.)

 

O hacme ne kadar rakam sığabilirdi düşündüm. Yani bir santime 3 rakam sığabilir. (Bir saniye, bir santime üç rakam sığması ne demek? Hangi fontla yazılıyor?) Bu rakamları hesapladım bu ortalama 10 üstü 3 tane rakam sığdı. (Yani 1000?) Bu da 10 dotrigintilyon yapıyor (Kaç?!)450 basamaklı bir üs oluşturdum. 

 

Bu da 114 senoktokatrilyon 17 senseptenkatragintrilyon (neler oluyor ya?) diye devam eden 388 milyar 725 milyon 226 bin 999 şeklinde tüm rakamları belli bir üs tamamladım. Bunu onun kuvvetinde yazıp bir eksilttiğim zaman ortaya çıkan 9’ların sayısı da yine de 114 senoktokatrilyon oldu. (9’lar ne zaman ortaya çıktı?)

 
Demek ki bu sayı bir kainatı doldurmayacağı gibi 10 üstü 320 kainatı dolduracak bir sayı oldu. Bu sayınında 2 bin 501 bir sağ komşusuna giderek bin 250 sayıdan asal olmayanı da eledim (Sağ komşu mu? İpin ucunu tamamen kaçırdık)Geriye 84 sayı kaldı (Tamam, tamam inanıyoruz)Sonuç olarak hesaplamaların gereği kainatları dolduran sayıların anlamına da KADOS dedim. (Çok da güzel bir isim olmuş, araştırmalarınız, uslubunuz harika. Gelecek seçimlerde oyum size)

 

Habertürk’e bir sorumuz var: Bu haberi hazırlayanlar ve editör dahil, bir kişi bile tekrar okudu mu?

 
Fakat bu, matematikçi Aydın Cerit’in ilk vukuatı değil. Kendisi Bill Gates’e kafa tutmadan önce, ödüllü yarışmalar da düzenliyordu.

 

Hazırladığı soruyu çözene, yat:

 

haberturksayilar4

 

 

‘Beni deniz tutar’ diyenlere, 1 milyon dolar:

 

HaberturkSayilar2

 

 

 

Ve hatta muhatabınız Avrupa Birliğiyse, soruyu çözemeyenler Türkiye’yi AB’ye almak zorunda kalacak:

 

 

haberturksayilar3

 

 

AB’nin tüm üye ülkeleri için 5 ay süre veriyorum. Eğer bu süre içinde sorumu çözemezlerse Türkiye’yi AB tam üye olarak almalarını talep ediyorum.

 

 

Bu tehditin Türkiye’nin son 5 yıldaki bütün AB politikalarından daha başarılı olduğu kesin. Egemen Bağış ile iletişime geçilmeli, gerekirse ödül miktarı da büyütülmeli.

 

Not: Haberi gammazlayan Ali İkiz, Burak Gökhan Ayaz, Turgay Gülay, Serdar Başeğmez, teşekkürler!

 

 

Bu yazı ilk olarak Bilim Bilmiyim‘de yayınlandı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI

KÜLTÜR

YBilimin “Müspet Dayak” İle İmtihanı
Bilimin “Müspet Dayak” İle İmtihanı

Gazeteciliğin kadına şiddeti gizliden gizliye pohpohlamayı bıraktığı ve bunun için bilimi kullanmadığı müspet bir istikbal dileğiyle.

Bir de bunlar var

Menopoz ve İşyeri Sağlığı
Doğum Kontrol Yöntemleri: Kim, Neyi, Nerede, Nasıl Kontrol Ediyor?
Din ve Maneviyat Üzerine Düşünceler I: Giriş

Pin It on Pinterest