Kendisini Osmanlı mirasından ayrıştırıp, yeni Türkiye'yi yabancılara tanıtmayı amaçlayan albümden kadınlara dair birkaç fotoğraf...

TARİH

Cumhuriyet’in İlk Fotoğraf Yarışmasından Kadınlar

Cumhuriyet’in ilkleri listelerinde karşınıza çıkar: 1933 yılında Ankara Halkevi tarafından Cumhuriyet’in ilk fotoğraf yarışması düzenleniyor. Bu yarışmaya katılan fotoğraflar da Türkçe, Fransızca ve İngilizce olarak üç dilde hazırlanmış bir albümde bir araya getiriliyor. Albümün sunuş kısmı, Osmanlı İmparatorluğu’yla Türkiye Cumhuriyeti arasındaki farkları uzun uzun sıralandıktan sonra, yarışmanın amacını şöyle açıklıyor:

 

… İşte Osmanlı saltanatı ile bugünkü Atatürk Türkiyesi’ni birbirinden zeytinyağı ile su gibi ayıran bu esaslı metamorfozları bilmeyen yabancılar, Türkiye hakkında verecekleri hükümlerde daima yanılmaya mahkumdurlar. Bugünkü Türkiye’yi, Osmanlı saltanatı kriteryomları ile ölçen yabancı, elindeki terazinin yanlış olduğunu ve böylelikle sadece kendisini aldattığını artık bilmelidir. Osmanlı saltanatı hakkında yazılan eserleri bile, biz, birtakım emperyalist menfaatları temin için İmparatorluk üzerinde yapılmış olan politik ve ekonomik tazyikleri makul ve adil göstermek üzere kaleme alınmış tandans eserleri telakki ediyoruz. Bu itibarla, yeni Türkiye’yi anlamak ve onu anlatabilmek için Osmanlı saltanatına ait literatür ve vesikaların arşivini yeni şeniyetlere ve realitelere göre tazelemek lazımdır. Yeni şeniyetlerle realiteleri toptan temsil eden, 1923’den beri mevcut olan Kamalist Türk Cumhuriyeti ve bunun 13 yıl içinde ortaya koyduğu maddi ve manevi realizasyonlardır. Bu albümün vazifesi yeni Türkiye’nin fotografik vesikalarını ortaya koymaktır. Şimdiye kadar Türkiye hakkında herhangi bir vesile ile şurada burada intişar eden fotografiler ekseriyet üzere Osmanlı İmparatorluğu’nun son devresine ait oldukları için bugünkü Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı sadece bir iftira mahiyetindedirler. Bu albüm, küçük mikyas içinde, yeni Türkiye’nin yeni çehresi hakkında bir fikir verebilir. Onda, eski ve tarihi abideler ve eserler yanında yeni Türkiye’nin inşa ve kalkınma cehdi, dinamik ilerleyişi görülmektedir.

 

Kendisini Osmanlı mirasından ayrıştırıp, yeni Türkiye’yi yabancılara tanıtmayı amaçlayan albümden kadınlara dair birkaç fotoğraf:

 

Screen Shot 2013-11-04 at 4.34.10 AM

İsmetpaşa Kız Enstitüsü’nde bir dikiş atölyesi

 

İsmetpaşa Kız Enstitüsü

İsmetpaşa Kız Enstitüsü

 

Ankara Kız Lisesi

Ankara Kız Lisesi

 

Sıhhat Enstitüsü

Sıhhat Enstitüsü

 

Doğu Anadolu'da köylü kızları

Doğu Anadolu’da köylü kızları

 

Not: Fotoğraf açıklamaları albümde geçtiği şekilde alıntılandı. Fotoğrafçıların isimleri albümde belirtilmemişti.

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

KÜLTÜR

YSMS’leriniz Google’ın Yasaklı Kelimeler Listesiyle Güvende
SMS’leriniz Google’ın Yasaklı Kelimeler Listesiyle Güvende

Android, büyük aşkım, gel birbirimizin kelimelerini tamamlayalım.

TARİH

YNezihe Muhiddin Hanım Ne Alemde?
Nezihe Muhiddin Hanım Ne Alemde?

Seçme ve seçilme hakkını kazanmamızın 79. yıldönümünde 1935 yılından bir Nezihe Muhiddin röportajı...

MEYDAN

YAraba Aldığım Gün Kadın Oldum
Araba Aldığım Gün Kadın Oldum

'Çok güzelsin yavrum' dedi. O güne kadar sadece sakattım. Araba alınca birden kadın olmuştum. Güldüm, teşekkür ettim.

MEYDAN

YKadının Adı Devletten Siliniyor: Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Kapanıyor mu?
Kadının Adı Devletten Siliniyor: Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Kapanıyor mu?

27 Kasım 2013 günü haber ajanslarının yayınladığı haberlere göre AKP hükümeti, Meclis'teki Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu’nu (KEFEK) kapatıp, Aile ve Sosyal Politikalar Komisyonu’na dönüştürmek istiyor! Eşitiz basın açıklaması:

Bir de bunlar var

Angela Davis’in Devrimci Hamlesi
Anadolu’da Mumya Olmak (Hiç Kolay Değil)
Uhura’nın Çilesi ve Star Trek Hayranı Martin Luther King

Pin It on Pinterest