İngiliz gazetesi Guardian’ın haberine göre 2000 kişinin katıldığı bir anket sayesinde insanların okudukları yalanını en çok söylediği kitaplar listesi belirlenmiş:
İnsanların Okudum Deyip Okumadıkları Kitaplar Top 10
1 1984 – George Orwell (26%)
2 Savaş ve Barış – Leo Tolstoy (19%)
3 Büyük Umutlar – Charles Dickens (18%)
4 Çavdar Tarlasında Çocuklar – JD Salinger (15%)
5 Hindistan’a Bir Geçit – EM Forster (12%)
6 Yüzüklerin Efendisi – JRR Tolkien (11%)
7 Bülbülü Öldürmek – Harper Lee (10%)
8 Suç ve Ceza – Fyodor Dostoevsky (8%)
9 Gurur ve Önyargı – Jane Austen (8%)
10 Jane Eyre – Charlotte Bronte (5%)
Orwell’in 1984’ü “Konusunu biliyorum nasıl olsa hayatta yakalayamazlar” liginden zirveye oturmuş, hemen arkasında ikinci sırada da “İki bin sayfalık telefon rehberi gibi roman, sormaya kalksalar neresinden başlayacaklar” güvencesiyle Savaş ve Barış var. Emekli edebiyat öğretmeni gibi konuşmak olmasın ama, insanların bu kitapları okudukları yalanını söyleme ihtiyacını bu kadar çok hissetmeleri eserlerin kalıcılığının kanıtı değil mi? Lâfı geçmese, muhabbeti açılmasa palavrası da uydurulmaz, kimse ortalıkta “Şair ve usta Twitter’cı Ahmet Düşkün Hırlıyor’un Sevenlerin Gece Kırıntıları isimli romanını sekiz kere okudum” diyor mu? (Suratına diyorlardır da RT kapmak için) Yani demek istediğim, edebiyatta şampiyonluğun asıl ölçütü kitabı kimin okuduğu değil de, kaç kişinin okudum yalanını söylediği olabilir mi?
Bu listenin Türkiye’deki karşılığını deli gibi merak etmeden duramadım tabii ki. Kavgam hala satış listelerini çökertircesine çok satıyor mu mesela ülkemizde? “Ben Hitler’in askerliğini ve strateji yeteneğini örnek alıyorum” deyip kitabı DA okumamak palavrası bitti mi yoksa? Acaba Türkiye’deki Çok satanlar listesine bakarak en çok alınan klasiğin en az okunan klasik olduğu sonucuna varmak doğru olur mu?
En güzel kitabı okumadan sınavdan yüz alma anılarınızı ve “bir arkadaşım” hikayelerinizi bekleriz – Mesela seneler, seneler önce bir kumsalda gece vakti kafanıza yakamoz geçip de “Yalnız Sofi’nin Dünyası’nda şöyle bir durum vardır… Gözlerin çok güzel” yaptıysanız günah çıkarma zamanı. Yorumlarda buluşalım.
Görsel: Lily Furedi, Subway, 1934