23 Ekim 2011, bir pazar günü.
Akşama doğru, bezgin bezgin bilgisayar başında otururken, Van’da deprem haberlerinin düşmeye başlaması ile yerimden kalkamaz olduğumu hatırlıyorum. Deprem öğleyin olmuştu, anaakım haber kanallarında pek bilgi bulamıyor, ne olduğunu bilemiyorduk. Kişisel tarihime ancak bir çentik atabilmiş işte bu tarihte, binlercesinin dünyası başına yıkıldı.
Sonrası hepinizin haber kaynaklarından takip ettiği çamur-
Önceleri Van’a yardım ediyoruz, fakat bir gönülsüzlükle. Hatırladığım bazı söylemleri buraya yazıp çirkinliği tekrar yaşatmayayım: İki büyük deprem atlatan, sarsıntıların arkası bir türlü kesilmeyen Van hakkında (“yardımlarınız teröre gidiyor yaa aslında” altmetinli) haberler silsilesi. Ağır hasarlı evlerde oturmaya devam eden insanlar, külliyen evsiz kalan insanlar, sefaletin ellibin tonu.
Başta bırakın kışlık çadır yardımını falan, giysi/temel sarf malzemeleri vs. gibi şeylerin bile ne şekilde ulaştırılabileceği muallakta, dezenformasyonun bini bir para- Konteyner gidiyor lafları var ama sonradan öğreniyoruz ki insanlar bunlara ilk depremin üzerinden üç (sayıyla 3) ay geçtikten sonra geçebiliyorlar. Daha da sonra, Van Depremi ile ilgili haberlerin sayısı azalıyor. Kış elini Van’dan çektikten sonra en azından.
Depremlerin üzerinden neredeyse bir sene geçmişken, tek tük “hasar tespit” haberlerine rastlıyoruz. (TOKI sağolsun devreye giriyor, ‘neredeyse bedavaya’ dağıtılacak mis gibi evler inşa ediyor. Evi afetle yıkılmış insanın bile zenginlikten kırıldığı bir coğrafyadayız neyse ki, TOKI bu hizmeti tabii ki de beleşe sunmasın.)
“Milli birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyulan günler“i bitmek ve tükenmek bilmeyen bir memlekette, organize bir yardım hareketinin bulunmayışı şaşırtıcı mı? O kadar da şaşırmayın. Yardım etmeye yelteneni de inanılmaz güzel tokatlıyorlar arkadaşlar.
Depremde en çok mağdur olanın kim olduğu ile ilgili bir muhasebeye girmekten çekiniyorum, fakat şu linklere de keşke baksanız:
Depremde Kadın Dayanışması
İkinci Deprem: Çadırkentler Boşalıyor!
Vanlı Kadınlar Bu Kışa da Evsiz ve Sobasız Giriyor
Konu: Hukukla Mücadele
Ünite: Van Kadın Derneği
Alıştırmalar:
1.
Bianet’in 28 Şubat tarihli haberinden alalım:
“Van’da 10 derneğe PKK ile bağlantılı olduğu gerekçesiyle kapatma davası açıldı.
Bu dernekler arasında kadın sorunlarıyla, hasta mahpuslarla, Kürt dilinin geliştirilmesiyle, faili meçhul yakınlarıyla, zorunlu göçle, öğrenci meselesiyle ilgili faaliyetler yürütenler var.
Van Cumhuriyet Savcısı Canip Cihangir’in hazırladığı ve Van Asliye Hukuk Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, gerek gizli tanıkların ifadeleri gerekse yapılan araştırmalar neticesinde PKK ile bağlantılı olduğu düşünülen 10 derneğin fesh edilmesi talep edildi.“
2.
KaosGL’nin 1 Mart tarihli haberinden:
“Kadınlara ve çocuklara destek çalışmaları yürüten VAKAD’ın faaliyetleri Van Cumhuriyet Savcısı Canip Cihangir’in hazırladığı iddianamede “örgüte yardım ve halkın sempatisini kazanmak” suçlamasıyla kaydedildi.
KaosGL.Org’a bilgi veren dernek yetkilileri, deprem sürecinde yaptıkları yardım ve destek çalışmalarının daha önce, yerel idare ve valilik tarafından görüldüğünü ve toplantılarda takdir edildiklerini belirttiler. “
3.
Evrensel’in 3 Mart tarihli haberinden:
“Van Kadın Derneği “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun”un onanmasının ardından ilginç bir kapatma davasıyla karşı karşıya. 31 Ocak’ta kabul edilen 70 sayfalık iddianame yeni geçmiş ellerine. Dernek binalarında ağır hasar olduğu için bir konteynerde çalışmalarını sürdüren kadınlar, basından öğrenmişler davayı, resmi evraklar “adreslerinde olmadıkları için” ulaştırılamamış onlara! Ama ne hikmetse iddianamede “deliller” arasında sayılan bebek bezi, kadın pedleri, kıyafetler, mamalar gibi bilumum insani ihtiyaçların listesi, derneğin deprem süresi boyunca gün gün ne yaptıklarını, hangi kadına ulaştıklarını not ettikleri ajandadan alınmış.“
4.
BirGün’ün 5 Mart tarihli haberinden:
“Peki ne çıkmış aramalarda? Gıda listesi, ayakkabı listesi, kıyafet listesi, ped listesi, bez listesi… Yani Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde meydana gelen depremlerin ardından VAKAD’ın organize ettiği yardım ve dayanışma etkinliklerine dair bilgiler!
Yardıma ihtiyaç duyan depremzede kadınların isimleri ve iletişim bilgileri, davanamede açık açık yazılmış. Bu kadınlardan bazılarının yalnız yaşadığı, eşlerinden ayrı olduğu ya da eşlerinin hapiste, askerde olduğuna ilişkin derneğin almış olduğu notlar da açıkça ifşa edilmiş. Depremzede kadınlarla dayanışmak için VAKAD’ın gönüllüsü olmak isteyen kadınların isimleri ve iletişim bilgileri de davanamede yer alıyor.“
BirGün’ün VAKAD davası ile ilgili verdiği bilgiler, oldukça histerik bir tonda devam ediyor:
VAKAD konteynırında yapılan aramalarda bir de ajanda bulunmuş. Diğer not defterleri gibi ajandadaki “deliller” de emniyet tarafından tek tek numaralandırılmış. Emniyet tarafından 10 rakamı ile numaralandırılmış sayfada, şu “delil” yer alıyor:
“ Ev içinde çalışması işten görünmeyen kadının dışarıdaki emeği de sömürülüyor. Tacizlerle düşük ücretlerle güvencesiz koşullarda çalışıyoruz. Okullara gönderilmediğimiz için erken yaşta evlendirildiğimiz için hayatın her alanında mücadele edemiyoruz. Az eğitim çok iş bizi bekliyor. Yaptığımız işlere tepeden bakılıyor. İş değil bu senin görevin deniyor. Biz toplumsal cinsiyet rollerinin bize yüklediği görevlerin altında ezilmek istemiyoruz. Biz tacizci patronun karşısında ezilmek istemiyoruz. Biz üç kuruş para için tüm gün çalışmak istemiyoruz. Biz ailenin bir ferdi olarak değil toplumun bir bireyi olarak görünmek istiyoruz. Biz her söylenene itaat etmek, savaşa kurban göndermek, emeğimizi değersizleştirmek istemiyoruz. Emeğimizle yeteneğimizle varız.”
Cinsiyet rollerinden dem vurduğun an dünya alemi terörize etmiş oluyorsun aslında. Yani sanırım…
Van Kadın Derneği’nin aktif çalışan, etkili bir kadın derneği olduğunu söylememize gerek var mı? 2004 yılından beri faaliyette olan bu derneğin yaptığı çalışmaların raporlarını kendi internet sitelerinden okuyabilirsiniz.
VAKAD’daki arkadaşlara selam olsun, yılmadılar.
VAN KADIN DERNEĞİ DEPREMZEDE KADINLARA DAYANIŞMA ELİNİ UZATIYOR from Sevda Karaca on Vimeo.