#LGBTİFilmleriYasaklanamaz

MEYDAN

Film İzlemek De Mi Yasak?

LGBTİ+’lara yönelik yasaklar yaşam alanlarımızı giderek daha çok daraltır hale geldi. İlk olarak 2015 yılında 100 bin kişinin katılımı beklenen Onur Yürüyüşümüze yönelik başlayan yasağın alanı genişleyerek sivil toplum kuruluşlarımız tarafından düzenlenen tüm etkinlikleri kapsadı. Bugün gelinen noktada film gösterimi, sergi, forum veya toplantı gibi etkinliklerimiz valilikler tarafından ilan edilen kararlar ile iptal ediliyor.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 9 Kasım’da LGBTİ+ varoluşlarını ahlaka aykırı bir durum olarak nitelemesinin ardından harekete geçen Ankara Valiliği, ilk olarak Ankara Pembe Hayat LGBTİ+ Derneği bünyesinde organize edilen Kuir Fest’in 16-17 Kasım’da düzenleyeceği “Alman LGBTİ+ Film Günleri” gösterimini iptal etti, ardından 18 Kasım’da Ankara’daki tüm LGBTİ+ sivil toplum faaliyetlerini “süresiz” yasakladı. Mardin, Bursa ve Kocaeli gibi şehirlerde etkinlikler iptal edildi. Son olarak 25 Kasım’da ise İstanbul’da BM Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla gerçekleştirilecek olan Kuir Kısalar Yarışması film gösterimi Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Yasaklara “toplumsal hassasiyetler”, “anayasal düzene ve genel ahlaka aykırılık” gibi açıklamalar gerekçe gösteriliyor. Biliyoruz ki söz konusu hassasiyet “baskıcı” ve “yasakçı” zihniyetten başkasına ait değil.

 

Beyoğlu Kaymakamlığı’nın yasağından sonra  LGBTİ+ sivil toplum kuruluşları absürt yasakların iptali için hukuki süreci başlattı. Ama bu arada kös kös oturacak değiliz ya! Bu yasaklı günlerde bizleri dün akşam #LGBTİFilmleriYasaklanamaz hashtag’i ile en sevdiğimiz LGBTİ+ temalı filmleri, filmlerden afiş, sahne ve alıntıları paylaşmaya ve bu akıl almaz yasaklara karşı ses çıkarmaya davet ettiler. Aşağıda bu çağrıyı duyup cevap verenlerden ortaya karışık bir liste derledik. Siz de yorumlara kendi sevdiklerinizi yazın, mis gibi bir film listesi yapalım!

 

Öncelikle online olarak izlemeye açık bir filmi buraya bırakalım. Harlow Figa, 15 dakikalık belgeselinde kendi cinsel kimliğini keşfedişine giden yolculuğu ve bununla birlikte testosteron iğneleri kullanmaya karar verişini anlatıyor. Video-günlükleri vasıtasıyla geçtiğimiz bir yılını anlattığı filmde Figa, kendine özgü çekimleriyle, değişime olan ihtiyacı fark etmesinin akabinde bedeniyle kurduğu ilişkinin içten öyküsünü aktarıyor.

 

T, Harlow Figa

Biraz geç kaldık ama çok sevdiğimiz bu filmi beklemekteydik. #LGBTİFilmleriYasaklanamazHarlow Figa ya çok teşekkürler.T, ABD, 2016, HD, renkli, 15’YÖNETMEN: Harlow FigaOYUNCULAR: Harlow FigaBelgeselde yönetmenin kendi cinsel kimliğini keşfedişine giden yolculuğu ve bununla birlikte testosteron iğneleri kullanmaya karar verişi anlatılıyor. Video-günlükleri vasıtasıyla geçtiğimiz bir yılını anlattığı filmde yönetmen, kendine özgü çekimleriyle, değişime olan ihtiyacı fark etmesinin akabinde bedeniyle kurduğu ilişkinin içten öyküsünü aktarıyor.Yönetmen HakkındaHarlow Figa yönetmenlik çalışmalarına yeni başlayan; online dijital medya, cinsiyetli bedenler, engellilik ve kişisel anlatıların ifade biçimlerini keşfeden bir medya antropoloğu. Harlow yakın zamanda antropoloji, sağlık ve cinsiyet/cinsellik çalıştığı Haveford College’dan mezun oldu. Şu anda Philadephia’da yaşıyor ve Harry Bertoia hakkında bir belgeselin ortak-yönetmenliğini yapıyor.

Pembe Hayat KuirFest – Pink Life Queer Fest paylaştı: 3 Aralık 2017 Pazar

 

 

İzlemelere doyamayacağımız ortaya karışık yerli ve yabancı filmler:

 

Ben ve Nuri Bala (Film online olarak buradan izlenebilir.)

Yönetmen: Melisa Önel (2009) 43′

Benim Çocuğum

Yönetmen: Can Candan (2013)

Veşartî 

Yönetmen: Ali Kemal Çağlar (2015)

Gacı Gibi

Yönetmen: Serkan Çiftçi (2017)

Hala

Yönetmen: Veysel Akşahin (2012)

Summertime / La Belle Saison (2015)

Yönetmen: Catherine Corsini (2015) 105′

Laurence Anyways

Yönetmen: Xavier Dolan  (2012) 168′

Keep The Lights On

Yönetmen: Ira Sachs (2012) 101′

Blue is the Warmest Color / La vie d’Adèle 

Abdellatif Kechiche (2013) 180′

 

Altyazı dergisinin 10 filmlik seçkisi ise şöyle:

 

Petra von Kant’ın Acı Gözyaşları
(Die bitteren Tränen der Petra von Kant, 1972)
Yön: Rainer Werner Fassbinder

Je, tu, il, elle (1974)
Yön: Chantal Akerman

Arzunun Kanunu (La ley del deseo, 1987)
Yön: Pedro Almodovar

Looking for Langston (1989)
Yön: Isaac Julien

Paris is Burning (1990)
Yön: Jennie Livingston

Orlando (1992)
Yön: Sally Potter

Mutlu Beraberlik (Chun gwong cha sit, 1997)
Yön: Wong Kar-Wai

Hedwig ve Kızgın Çıkıntısı
(Hedwig and the Angry Inch, 2001)
Yön: John Cameron Mitchell

Göldeki Yabancı (L’inconnu du lac, 2013)
Yön: Alain Guiraudie

Beni Adınla Çağır (Call Me By Your Name, 2016)
Yön: Luca Guadagnino

 

 

#LGBTİFilmleriYasaklanamaz hashtag’ine onlarca şahane film yağmaya devam ediyor. İzleyin, izlettirin!

YAZARIN DİĞER YAZILARI

MEYDAN

YHortlayan Nafaka Tartışması
Hortlayan Nafaka Tartışması

"Yoksulluk nafakası erkeklerin kadınlara bir lütfu değil, pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de devletin kadınların güçlenmesine ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik aldığı tedbirlerdendir."

MEYDAN

YAmme Hizmeti: Tacizci Akademisyen Listesi
Amme Hizmeti: Tacizci Akademisyen Listesi

Hoca veya öğretim görevlisi kadın bilimcilerin en az yarısının cinsel tacize veya istismara uğradığı tahmin ediliyor.

Bir de bunlar var

Feminizm ve İlga: 21. Yüzyılda Teoriler ve Uygulamalar
Transfobiye Kısa bir Bakış
Hayat Öldürünce Güzel

Pin It on Pinterest