Çinli yüzücü Fu Yuanhui olimpiyatlarda eğlenirken.

ECİNNİLİK

Fu Yuanhui Olimpiyatlarda Ortalığı Karıştırırken

 

fufu3

 

Fu Yuanhui ile tanıştınız mı? 2016 Rio olimpiyatlarının en akılda kalan sporcularından biri olacak kesinlikle. Aldığı dereceleri, madalyaları ile de değil, kameralara yansıyan yüz ifadeleri, sevimlilikleri, verdiği röportajlar ve geçtiğimiz Pazar (galiba da farkına varmadan) yıktığı bir tabu ile hatırlanacak. Çin’deki en popüler sporcu Fu şu anda; tüm dünyada da ünü hızla yayılıyor.

 

Geçtiğimiz hafta Fu, 100 metre sırtüstü yarışını tamamlar tamamlamaz, havuzdan çıktığı gibi burnuna dayanan bir mikrofona konuştu. Fu nefes nefese hala bu an. Performansını değerlendirmeye çalışıyor. Fakat röportajın ortalarına doğru Fu’nun 3. olduğunun farkında olmadığı ortaya çıkıyor, çünkü miyop olduğu için derecesini görememiş ya da yanlış görmüş. Bu yarıştan bir gün önce de derecesini yine bir röportaj sırasında öğrenince verdiği tepki Fu’yu Rio 2016’nın yıldızı haline getirdi bir anda.

 

fufu1

 

Fu’nun şaşkınlığını, Çin sosyal medyasında bir anda milyonlara çıkan takipçi sayısını, popüler hale gelişini falan bir yana koyalım da, bu röportajda ettiği laflar çok anlamlı. “Çok zordu, bazen öleyim daha iyi dediğim oldu” diyor, “ama vay canına demek çok hızlı yüzmüşüm. Bundan sonra hiçbir başarı beklemiyorum, halimden çok memnunum” diyor.

 

Yani “bir madalya yetmez, kalanların da hepsini silip süpüreceğim. Bu dünyaya başarılı olmaya geldim” türünden laflar eden, hepimize daha bir tanıdık hale gelmiş sporcu profilinden epey uzak birisi Fu. Olimpiyatlara eğlenmeye gelmiş anlayacağınız. Kimilerine göre onun bu rahat, iddiasız, sonucu değil yarışı önemseyen halleri aslında bir sonraki kuşak sporcuların tavırlarına ilişkin bir ipucu veriyor.

 

Geçtiğimiz Pazar günü içinde Fu’nun da yer aldığı Çin yüzme takımı 4×100 metre bayrak yarışında dördüncü oldu. Takımla yapılan röportajlarda sıra en son Fu’ya geliyor. Elleri karnında olan Fu’ya “karnın mı ağrıyor?” diye soruyorlar, o da birden: Yok, dün âdet kanamam başladı, kendimi yorgun hissediyorum. Bahane değil ama takım arkadaşlarımı hayalkırıklığına uğrattığım için üzgünüm” deyiveriyor.

 

fufu

 

İşte bu da çok az olan bir şey.

 

Kadın sporcuların ayda bir kere kanama geçirdikleri gerçeği, sporculuk kariyerleri hakkında konuşulurken hemen hiç değinilmeyen bir mesele. Fu, o an çektiği ağrıyı örtbas etmeye çalışmayıp bir anda ortaya dökünce tabi ki ortalık da karışmış. Yalnız bu kez sadece Fu aleyhine değil yapılan tüm yorumlar. Çin’den bol bol destek de görmüş, şimdiye tüm sempatiyi fazla fazla topladığından olsa gerek.  Yine de, “nasıl tüm dünyaya âdet gördüğünü söyler”ciler de var tabi. Kadınların kanamaları varken yüzebileceklerinden habersiz olanlar da, Fu’yu yalancılıkla suçlayanlar da var. Çünkü onlara göre kanaması olsa havuza giremezmiş. Neden? Tampon diye bir şey var! Havuzda yüzenler için tampon kullanmak hijyenik, güvenli bir yol. Tabi iş bunları tartışmaya kadar varınca Çin’de kadınların sadece yüzde ikisinin tampon kullanma alışkanlığı olduğu, bekaret meselesi yüzünden tampon kullanımına karşı müthiş bir önyargının varlığı da ortaya çıkmış. Anlaşılan Çinli kadınlar şu anda bu önyargıyla savaşıyorlar Fu sayesinde.

 

Çin basınında yer alan röportajlarına da baktım Fu’nun. Birinci olan arkadaşlarının yüzlerine derhal yerleştirdikleri o ciddi gülüşlerle nasıl eğlendiğini anlatıyordu bir yerde. Yüzücülerin giydiği mayoların nasıl saçma olduğundan, aşırı sıkılıkları yüzünden herkesin göğüslerinin yokmuş gibi görünmesinden şikâyet ediyor.

 

Yani biraz Fu eğleniyor, dünya seyrediyor gibi bir durum. Bunlar da diğer fotoğrafları.

 

MARTIN BUREAU VIA GETTY IMAGES

 

 

ALEXANDER NEMENOV VIA GETTY IMAGES

 

 

FRANCOIS XAVIER MARIT VIA GETTY IMAGES

 

Kaynaklar 1, 2, 3, 4, 5

 

Bir de bunlar var

Türk’ün Kafası Kaktüsü ve Karayip Adaları
Zorabad’da Lokmaların Dönüşümü
KimYe’nin Hayastan Gezisi: Ne Umuldu Ne Bulundu

Pin It on Pinterest