İşte bir yaz olimpiyatın daha kapısına geldik. Açılış töreni bugün yapılıyor. Neydi olimpiyatlar? Barıştı, sevgiydi, kardeşlikti. İnsanlar enerjilerini bir yerlere versinler, şöyle bir rahat rahat, yolu yordamınca kıyasıya rekabet etsinler, birbirlerine örnek olsunlar da normal hayatlarında saçmalamasınlardı. Bunun gibi bir şeyler, değil mi?
İşte bu işler için 2016’dan daha güzel bir yıl olamazdı. Her yerde, “2016 kadar kötü bir yıl en son zaman olmuştu?” diye araştırmalar yapılıyor, tarihte geri gide gide mesela ortaçağın büyük veba salgınlarının herkesi kırıp geçirdiği yıllar ile 2016 karşılaştırılıyor. Yani iyi zamanlama. Olimpiklerin hepsi Rio’da toparlandı, herkes kostümlerini giydi. İşte bir kişi hariç. İki hafta evvel 100 metre engelli koşuda dünya rekoru kıran ABD’li koşucu Kendra Harrison olimpiyat elemelerini geçemediğinden oturduğu yerde oturacak. Ama dünya rekoru da az buz bir şey değil. Bakınız altı üstü 12 saniye 20 salise süren koşusu şöyle:
Videoyu koşuya denk getirecek biçimde ayarladım, ama devamını da seyrettiniz mi acaba? Harrison, önce bir “ben her gün yarış kazanıyorum canım” tavrıyla soğuk soğuk birtakım hallere giriyor, çünkü ilan edilen ilk süresi 12:58 ve bu ona göre berbat bir süre. Daha bir kaç ay evvel 12:22 koşmuştu. Ama saatin yanlış kaydettiği anlaşılıp, süresi 12:20 olarak düzeltilince Harrison bambaşka bir insana dönüşüyor. Sevinci öyle güzel ki:
Harrison’ın kırdığı rekor Bulgar Yordanka Donkova’ya ait. 1988’de 12:21 koşan Donkova’nın Youtube’ta bir videosu var hatta, başlığı: Ben uzaylı değilim. Bulgarcam yetmediğinden yardım aldım, Donkova bu röportajda “dünya rekoru falan fani şeyler… Ben neden koşabildim bilmiyorum, bana çok yakın zamanlarda koşanlar da oldu ama onları unutuyorsunuz” diyormuş.
100 metre engelli sadece kadınların koştuğu bir yarış, erkekler engellide 110 metre koşuyorlar. İlk defa 1932’de olimpiyat oyunlarına dahil edilmiş, ama 80 metre olarak. Mesafe 1972’de 100’e çıkarılmış. Engellerin yüksekliği zaman içinde yapılan ufak tefek değişikliklerle en son 83.8cm olarak belirlenmiş. Toplam 10 engel aşıyor sporcular. İlki, başlangıçtan 13 metre sonra, sonuncusu bitişten 10.5 metre evvel. Engellerin aralarında da 8.5 metre var.
Bu kadar kısa mesafelerde sürekli engeller aştıkları için aslında bu yarış biraz koşu, biraz uçma olarak tariflenebilir. Yani Donkova’nın “dünya fani, rekorlar kırılır, bir şey olmaz” diye anlattığı şeyin gerçekleşmesi için 28 sene beklenmiş mesela (Oşu araya giriyor: e biraz uzaylı diyorsun yani?!) 2016 Rio’da bu rekorun yeniden kırılması zor görünüyor. 23 yaşındaki Harrison’ı da herhalde 2020 Tokyo’da seyrederiz.
21 Ağustos’a kadar 5Harfliler’de olimpik kadın sporcuların maceralarına yer verelim dedik ve hatta açılışı da Deniz Deng’in kadın futbolunu konu edinen nefis yazısıyla yaptık. Zaten TRT de müsabakaları yayınlamayacak, paraları yokmuş. İnternet kanallarından videolarla, biz bize burada yapacağımız dedikodularla herşeyi takip ederiz, rekor kıranları alkışlarız.
Nerdeydi bu meşale, hani?
Not: Çeviri yardımı için Ani Kamer’e teşekkürler.