Müjdemizi isteriz. Artık 5Harfliler'in de bir Goodreads hesabı var.

SANAT

YAZI

5Harfliler Kitap Kulübü İftiharla Sunar

Tadada dadaradat dada dada!

 

Müjdemizi isteriz. Artık 5Harfliler’in de bir Goodreads hesabı var. Aşina olmayanlar için hemen kısaca anlatalım: Goodreads içinde okunan kitapların kaydının tutulduğu, bu kitaplar hakkında  yorum ve değerlendirme yapılabilen, sanal kitap rafları oluşturulabilen, eş dost ne okuyormuş diye bakıp kopya çekilebilen bir platform. Bizim hesabımıza şuradan ulaşabilirsiniz. Karşılıklı ekleşelim, tavsiyeler, edebiyat dedikoduları havada uçuşsun.

 

Açılış şerefine “Öğretmenim, Canım Benim” başlıklı ilk kitap rafını da oluşturdum:

 

1. Çalıkuşu – Reşat Nuri Güntekin

 

Listede ilk sıra, tamamen duygusal nedenlerden ötürü, Reşat Nuri Güntekin’in ölümsüz eseri Çalıkuşu’na gidiyor. Hem hangimiz Çalıkuşu’nun büyüsüne kapılmadık, ona özenip Anadolu’nun bir vilayetinde miniklere öğretmenlik etmek hayalleri kurmadık ey kari?

 

2. Jane Eyre – Charlotte Bronte

 

Öğretmenlik deyince akla ilk gelen kitaplardan birisi de Jane Eyre (yoksa mürebbiyelik mi demeli?). Fransız Devrimi sonrası popülerliği artan, insan karakterinin yaşadığı tecrübelerle (haliyle eğitim ile) şekillendiği yönündeki düşüncenin yılmaz savunucusu, evlenme arifesinde dahi hocalık vazifesinden, işinden ve bağımsızlığından vazgeçmek istemeyen (ki bu durumun sıradışılığı olayların 19. yüzyılın başında geçtiğini hatırlarsak daha da belirginleşir) Jane Eyre’i de bu vesileyle üç pare top atışıyla analım.

 

3. Küçük Erkekler – Louisa May Alcott

 

Küçük Kadınlar’ın devamı olan bu kitapta Jo kocasıyla beraber bir okul açıyor (ki hatırlarsanız bu Çalıkuşu’nun da hayali idi) ve orada kendini öğrencilerinin eğitimine vakfediyor. Hal böyleyken Louisa May Alcott’un kendisinin öğretmenlikten nefret etmesine, ve hatta bu kitabın yazımı tamamlandığında “Oh bitti de kurtuldum şu sevimsiz veletlerden. Kitabın sonunda okul, içindeki öğrencilerle beraber yanıp kül olsaydı daha memnun olurdum” türünde beyanlarda bulunmasına ne demeli?

 

4. Bayan Jean Brodie’nin Baharı – Muriel Spark

 

Hep örnek vatandaş, vergilerini düzenli ödeyen, cefakar ve fedakar öğretmenlerden gitmeyelim. Times dergisinin 20. yüzyılda İngilizce kaleme alınmış en iyi 100 romandan birisi olarak gösterdiği Bayan Jean Brodie’nin Baharı da öğretmenliğin karanlık yönünü; tecrübeli, yaşça büyük, otorite sahibi öğretmenle genç, tecrübesiz ve etki altında kalmaya yatkın öğrenci arasındaki ilişkinin sömürü ve manipülasyona açıklığını büyük bir başarıyla ele alıyor.

 

5. Ölü Ozanlar Derneği – N.H. Kleinbaum

 

Öğretmenlikle ilgili bir listeye Ölü Ozanlar Derneği’ni almamak olmaz ama, gelin itiraf edelim, konu çok içbayıcı değil mi? Carpe diem bla bla.

 

6. Düzeltmeler –  Jonathan Franzen

 

Genç kadın öğrencisiyle ilişki yaşayan orta yaşlı erkek profesör temasından hepimize gına geldi ama bir örneği de listede olsun madem. [Spoiler alert- genç kadın öğrenci tabii ki tam bir femme fatale, zavallı masum öğretmenini tuzağına düşürüyor :( ]

 

7. Skandal –  Zoe Heller

 

Aynı temanın tersine çevrilmişi (kadın öğretmen, erkek öğrenci) ve psikolojik olarak çok daha derinlikli işlenmişi. Üstelik Judi Dench ve Cate Blanchett’li filmi de var.

 

Sizin bu listeye eklenmesi için ya da başka listeler için önerileriniz var mı? Hep beraber okuyalım,  konuşalım, tartışalım. Let the games begin!

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

SANAT

YDavid Foster Wallace (ve başka şeyler) – I
David Foster Wallace (ve başka şeyler) – I

David Foster Wallace takıntısı ve The Decemberists klibi

SANAT

YKitap Kulübü “Cool in California” Edisyonu
Kitap Kulübü “Cool in California” Edisyonu

Kulübümüz bu hafta Kaliforniya'da cool'luk peşinde

ECİNNİLİK

YÇantamı Taktım Koluma
Çantamı Taktım Koluma

Feride'nin Büyük Çanta Komplosu Teorisi!

KÜLTÜR

Y15 Yaşına Bastığım Sene
15 Yaşına Bastığım Sene

Lionel Shriver The Telegraph gazetesine dişlek ve çirkin bir ergen olmanın kendisi için ne anlama geldiğini yazmış.

Bir de bunlar var

Cuma Şarkıları 37 – Bahar
Bir Dostluğun Fotoğraf ve Şarkı Albümü: Besteci Koharig Ğazarosyan ve Yazar Hayganuş Mark 
“Başka bir arzunuz” ya da direnmeyen madun olur mu?

Pin It on Pinterest