Grimes'la şiddet üzerine...

SANAT

Gece Görüşürüz

Kanadalı müzisyen ve şarkıcı Claire Boucher, sahne adıyla Grimes’ın Oblivion isimli şarkısını duymuş, klibini de görmüşsünüzdür mutlaka:

 

 

Grimes’ın evsiz kalmış Rus masal kahramanı ifadesiyle gidip futbol maçı gibi hipermaskülen bir ortamda zıp zıp zıplamasına bayılıyorum, klibin konusu da tesadüf değilmiş. Şarkının ne hakkında olduğunu bugün öğrendim. Grimes, Oblivion için şöyle demiş:

 

“Bu şarkı aslında çok şiddetli bir saldırıya uğramamla alakalı, bir kaç sene boyunca delirmeme sebep oldu. Gece yürürken acayip paranoyak oluyordum, kendimi hiç güvende hissetmiyordum. Şarkı erkek gücüne karşı kendimi fiziksel olarak güçlendirmekle, güçsüzlük hissine duyduğum nefretle alakalı, bu maskülen güçle dalga geçip onu neşeli ve tehditkar olmayan bir hale getirmeye çalışıyorum. Genelde şiddetli bir toplumsal olayı aldım, pop ve mutlu bir hale getirdim.”

 

Özellikle direniş çerçevesinde sokak şiddetini, tacizi tekrar düşünüp konuşmaya çalıştığımız günlerde Grimes, sana ben kurban olurum. (Kendisinin sevimli bulunmasına haklı olarak kişisel blog’unda atar yapıyor da, belki ben yaparsam kızmaz)

YAZARIN DİĞER YAZILARI

SANAT

YBu Resim Gitmeli Mi?
Bu Resim Gitmeli Mi?

Sanatçı Hannah Black'in siyah bir çocuk cesedini tasvir eden sanat eserinin var oluşunu ve sergilenmesini eleştirdiği açık mektubundan hareketle: "onurlandırmak" ve "lafı ağzına tıkmak" arasındaki ince çizgi nerede durur?

KÜLTÜR

YMary Beard: Gücün İçinde, Üzerinde, Peşinde Kadınlar
Mary Beard: Gücün İçinde, Üzerinde, Peşinde Kadınlar

Cambridge Üniversitesi Klasikler Profesörü Mary Beard'ın konuşması: Kadınlar Antik Yunan'dan bugüne güçle nasıl ilişkilendi?

SANAT

YÖlüm Kadar Ciddi, Küfürlü bir Şaka: Renate Bertlmann
Ölüm Kadar Ciddi, Küfürlü bir Şaka: Renate Bertlmann

Renate Bertlmann, 1970’lerde bir çok çağdaşı gibi 1968’in devrimci atmosferi ve ikinci dalga feminizmin gücüyle kadın bedenini bir kutlama ve devrim aracı olarak yeniden kurgulayan eserler üretmiş.

SANAT

YGüncel Kızlar (1977)
Güncel Kızlar (1977)

Vintage sarısı, yalnızca çözülmüş meselelere, başarıyla alınmış haklara mı değer?

Bir de bunlar var

Sanatçının O Kadar da Genç Olmayan Bir  Kadın Olarak Portresi
Duygu Asena’yla Söyleşi
Diyarbakır.Erotizm.Fetişizm. Oryantalizm

Pin It on Pinterest