Ne olur sonumuz (Okuyamadılar) olmasın.

KÜLTÜR

2018’de Okuyacağınız 35 Kitap

Bu sene için kendinize hiç hedef koydunuz mu? Instagram’da Bizim Büyük Challenge’ımız isimli bir hesaba ve 35 kitaplık listelerine rastladım; dört yakın arkadaşın önce kendi aralarında, kitaplardan konuşmaya bahane olsun, farklı bir düzende kitap okuyabilsinler diye başlattıkları proje, sosyal medyaya taşınınca, kendi deyimleriyle “okuma düzenini disipline etmek isteyen, kitaplar üzerine konuşmak isteyen birçok insan tarafından sahiplenilmiş.” PopSugar‘dan uyarladıkları listeyi ilk kez 2016 başında 17 maddeyle yapmışlar, 2017’de 30, bu sene 35 madde. Listeyi PDF formatında şu linkten alabilirsiniz.

 

Instagram hesabını idare eden Sinem, 35 maddenin tabi ki şart olmadığını söylüyor: “Biz kendimiz de farklı okuma alışkanlıkları olan arkadaşlar olduğumuz için sayıyı sabit tutmanın çok okuyana az gelmesi veya az okuyanı zorlaması minvalinde verimsizliğe sebep olacağı konusunda en baştan beri hemfikirdik. Başlangıçta bir hedef koymak motivasyonu etkileyebilir ama aynı zamanda strese de sokabilir; niceliksel yerine bu tür niteliksel bir hedefin hem Goodreads’te hem Instagram’daki etkileşimden anladığımız kadarıyla insanları okumayla ilgili motive ettiğini görüyoruz.”

 

Challenge’a maddeleri seçerken önceki yıl okunan kitapları, sevilen maddeleri, katılan okurların önerilerini ve yıl içinde akıllarına gelen farklı konuları bir araya getirip değerlendiriyorlar. Bir önceki yıl hiç rağbet görmeyen, sona bırakılıp zorla okunduğunu gözlemledikleri ya da onlarca kişi tarafından hep aynı iki-üç kitabın okunduğu kısır maddeleri iptal ediyorlar. Doğal olarak listenin son hali challenge’ı yapmak isteyen kişinin eğilimine göre şekilleniyor; önceden alıp okumadığınız kitaplar, merak ettiğiniz alanlar, kadın yazarlar, diğer okurların seçimleri, okumadım demeye utandığınız kitap…

 

Kendi adıma bir yılda 35 kitap okumak çelınc gibi çelınc. Mesele artık 35 kitaplık yazı okumak değil, başladığın kitabı bitirebilmek. Listeyi doldurmaya oturunca içinde bulunduğum yüz kızartıcı durumla yüzleşmem gerekti; bitirmem epey bir zaman aldı, içinde pek yeni kitap da yok. Sonuç olarak bazı kategorileri de bitsin diye doldurdum. Sinem’in “çoğunlukla yakın çevremizde insanların yılın başında koydukları hedeflerini gerçekleştirdiğini gözlemliyoruz” demesinden, bir de tavsiyelerinizden ümitliyim. Liste yaparsanız yorumlarda ve/ya instagram’da @5Harfliler’e seslenerek paylaşır mısınız? Cümleten iyi okumalar!

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI

KÜLTÜR

YOrhan Pamuk’u Bezdirmişsiniz
Orhan Pamuk’u Bezdirmişsiniz

Orhan Pamuk, sırf yurtdışında başarılı diye eleştirilmekten (hâlâ) şikayetçi: “Romanın başarısını kendisine karşı bir silah olarak kullanıyorlar.”

KÜLTÜR

YKazuo Ishiguro ile Röportaj: Kurgu Sanatı
Kazuo Ishiguro ile Röportaj: Kurgu Sanatı

Edebiyat nobelinin yeni sahibi Kazuo İshiguro ile hayat hikayesi, ilham kaynakları, çalışma rutini üzerine yapılmış en kapsamlı röportajlardan biri.

ENGLISH

YIn Turkey, female patients bear brunt of misdiagnoses
In Turkey, female patients bear brunt of misdiagnoses

The common request shared by every woman I spoke to for this article was that they would be properly listened to.

KÜLTÜR

YYanlış Teşhislerin Mağduru Hastalar – Peki Sorumlusu Kim?
Yanlış Teşhislerin Mağduru Hastalar – Peki Sorumlusu Kim?

"Adet sancısı normaldir, genç kızlarda olur öyle, evlenince geçer, psikolojik..." Türkiye'deki teşhis sorunu kadınların zamanına, parasına ve sağlığına mal oluyor.

Bir de bunlar var

Rebekka Endler: “Dolaşırken Rahat Değilseniz Bu Şehir Sizin Şehriniz Değil”
Tayland’da Feminist Harekete Doğru
Bursa’da Zaman

Pin It on Pinterest