Art+Feminism’in, müşterek bilgi kaynaklarında kadınların görünürlüğünü artırmaya yönelik girişimi “düzenleme maratonu” Edit-a-thonlarının (editaton) üçüncüsü, İstanbul’a da taşınıyor.

KÜLTÜR

Kadın Görünürlüğü İçin Vikimaraton İstanbul’da!

Art+Feminism’in (Sanat+Feminizm), müşterek bilgi kaynaklarında kadınların görünürlüğünü artırmaya yönelik girişimi “düzenleme maratonu” Edit-a-thonlarının (editaton) üçüncüsü, İstanbul’a da taşınıyor.

 

2011 yılındaki Wikimedia Vakfı araştırması, içeriğinin yazarlarının %10’undan azının kadın olduğunu ortaya çıkardı. “Herkesin katkıda bulunabildiği Özgür Ansiklopedi” Vikipedi’deki mevcut cinsiyet eşitsizliğini dengelemek, kadınlar üzerine ve(ya) kadınlarca üretilmiş içeriği desteklemek amacı ile yola çıkan Art+Feminism oluşumunun, haftasonu boyunca gerçekleşecek editatonlarının bir ayağı da ilk kez İstanbul’da, 5 Mart Cumartesi günü öğleden sonrasında düzenleniyor.

 

Karaköy’deki “fluxus/happenings çerçevesi içinde çok yönlü sanat mekânı” Space Debris’te, mimar ve editör Yağmur Yıldırım tarafından düzenlenen etkinlik, Wikimedia Türkiye ekibi birlikteliğinde gerçekleşecek. Bir günlük “düzenleme maratonu”nda, Wikimedia Türkiye’nin öğretim ve desteği ile Vikipedi’ye madde girişi ve düzeltmesi yapılarak hem kadın içeriğinin artırılması, hem de konu üzerine gündem oluşturulması gözetiliyor.

 

Etkinlik, tüm cinsiyetlerden ve cinsel yönelimlerden katılımcıları ve içeriklerini davet ediyor. Bilgisayarlarını getirmeleri rica edilen katılımcıların; kadın ve sanat, kadın hareketi, feminist düşünce gibi konulara temastaki katkıları bekleniyor. Gün boyunca sanatçılar, küratörler, yazarlar, düşünürler ile gerçekleşecek yuvarlak masa söyleşileriyle, New York MoMA’daki eş zamanlı merkez etkinlikten canlı bağlantılarla ve yaratmayı hedeflediği tartışma ortamı ile de mekânın kapısı herkese açık.

 

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen uluslararası editaton etkinlikleri, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne komşu hafta sonunda, bir gün süre ile gerçekleşiyor. 2015 etkinliklerinde, 17 ülkede 75 farklı mekânda toplanan 1500’ün üzerinde katılımcı, günün sonunda Vikipedi’ye 400’e yakın yeni madde üretti ve 500’ün üzerindeki mevcut maddeyi geliştirdi. 600 katılımcı ile 31 mekânda yola çıkan ilk editatonun düzenleyicilerinin çabaları, onların Foreign Policy’nin “Öncü Küresel Düşünürler/Leading Global Thinkers” listesinde yer almalarını sağladı.

 

Art+Feminism sanatçılar, küratörler, yazarlar, editörler, kütüphaneciler, Wikipediacılar, erbaplar ve meraklıların işbirliğinin ürünü; ortak bilgiye müşterek bir katkı girişimidir. Tohumları Siân Evans (Art Libraries Society of North America’s Women ve Art Special Interest Group), Jacqueline Mabey (failed projects) ve Michael Mandiberg tarafından, Professional Organization for Women in the Arts (POWarts) ve The Museum of Modern Art (MoMA) işbirliğinde atılmıştır.

 

2016 editatonu bu hafta sonu tüm dünyada, aralarında Yale Üniversitesi, Tate Britain, Los Angeles County Museum of Art, the Philadelphia Museum of Art Library, Washington National Museum of Women in the Arts, Paris Archives Nationales, Mexico City Museo Universitario Arte Contemporáneo’nun da olduğu 125’i aşkın mekânda gerçekleşecek.

 

#ArtAndFeminism

YAZARIN DİĞER YAZILARI

MEYDAN

YGazze için 8 Mart’ta Küresel Grev Çağrısı: Gazzesiz Bir Feminist Mücadele Yok!
Gazze için 8 Mart’ta Küresel Grev Çağrısı: Gazzesiz Bir Feminist Mücadele Yok!

'8 Mart'ta bize katılın ve ataerkil ve sömürgeci sistemlerin tahtlarını sarsacak küresel bir grev için bizimle birlikte örgütlenin!'

MEYDAN

YTrans Onur Haftası (Pride) Komitesi: “Dönmeyiz, Buradayız, Bir Aradayız”
Trans Onur Haftası (Pride) Komitesi: “Dönmeyiz, Buradayız, Bir Aradayız”

Yıllardır süregelen düzene bir darbe niteliğindeki söylemlerimizle, “Dönmeyiz, Buradayız” diyerek 18 Haziran Translarla Eşitlik Günü’nde sokaklara çıkıyoruz.

MEYDAN

YYazarak Kuirleştirmek Atölyesi
Yazarak Kuirleştirmek Atölyesi

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen CultureCIVIC Kültür Sanat Destek Programı’nın desteğiyle hayata geçen Yazarak Kuirleştirmek adlı atölye ve konuşma programı Mayıs-Eylül ayları arasında çevrimiçi olarak devam edecek. 31 Mayıs’ta başlayan program kültür ve sanat nesnelerini, otoriter kurum ve bireylerce onlara dayatılan ayrımcı anlatılardan özgürleştirmeyi hedefliyor.

MEYDAN

YBir Garip 8 Mart
Bir Garip 8 Mart

Dün okunan basın açıklamasında da dendiği gibi evet yastayız, evet öfkeliyiz ama bu enkazı birlikte kaldıracağımıza inanan milyonlarca insanız da.

Bir de bunlar var

Uzaya Gönderilen Türkçe Selamın Ardındaki Hikaye
Tırmanış Alemlerinin En Küçüğü: Aşima Şiraişi
“Ananı Da Al Git Buradan”

Pin It on Pinterest